Zemřela Carmen Hernandezová, spoluzakladatelka Neokatechumenátní cesty

20.7.2016 

Ve věku 85 let včera odpoledne zemřela Carmen Hernandezová, která spolu s Kikem Argüellem ve Španělsku šedesátých let zakládala Neokatechumenátní cestu. Zároveň byla spolu s Kikem a otcem Mariem Pezzim (foto)zodpovědná za toto hnutí, které má dnes více než 30 tisíc komunit ve 120 zemích (asi 1 milion členů).

Kiko Argüello v dopise, kterým ohlašuje smrt Carmen Hernandezové, vzpomíná na tuto úžasnou, geniální a charismatickou ženu a vyzdvihuje její lásku k papeži a zejména velikou lásku k církvi. „Byla to silná žena, nikdy jsem nepoznal někoho takového, jako byla ona“, svěřuje se Kiko Argüello, „Carmen byla velikou pomocí pro Neokatechumenátní cestu – nikdy mi nelichotila, nýbrž vždy myslela na dobro církve. Bylo dojemné“, uzavírá zakladatel hnutí, „že čekala na můj příchod. Zemřela poté, co jsem se s ní rozloučil, a popřál jí sílu a odvahu“, stojí v Argüellově listu neokatechumenátním společenstvím.

Pohřeb Carmen Hernandezové se bude konat ve čtvrtek 21. července v madridské katedrále Almudena. Zádušní liturgii bude sloužit arcibiskup hlavního města, kard. Carlos Osoro Sierra, za přítomnosti řady biskupů a kardinálů, kterým je blízká spiritualita Neokatechumenátní cesty.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.