Kardinál Sodano: Irák potřebuje mezinárodní podporu

22.9.2004 

Dočasná vláda v Bagdádu potřebuje mezinárodní podporu, uvedl v rozhovoru pro italský deník La Stampa kardinál státní sekretář Angelo Sodano. Přestože se názory jednotlivých států na současnou situaci v Iráku liší, je nepochybné, že tamní obyvatelstvo potřebuje pomoc, prohlásil kardinál Sodano. Podle jeho názoru bude znamením normalizace například očekávaný příjezd iráckého velvyslance u Svatého stolce do Říma.

Současnou anarchii doprovázenou násilím přirovnal vatikánský státní sekretář k situaci v Itálii na konci Druhé světové války. V Iráku se navíc dostává ke slovu další fenomén: "Teroristé vědí, že když v Bagdádu vznikne stabilní demokracie, ocitnou se ve složité situaci sousední země, jako Irán nebo Saúdská Arábie, kde jsou lidé vsazováni do vězení například jen proto, že vlastní kříž," zdůraznil vatikánský státní sekretář.

Angelo Sodano se vyjádřil také na téma reformy OSN. "Podle Svatého stolce by bylo vhodné zavést novou zásadu ? povinnost humanitární intervence v jednoznačných případech, kdy v určité zemi dochází k porušování lidských práv," uvedl v rozhovoru pro deník La Stampa kardinál Sodano.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.