Program apoštolské cesty do Gruzie a Ázerbájdžánu

11.7.2016 

Tiskové středisko Svatého stolce dnes zveřejnilo program třídenní apoštolské cesty do Gruzie a Ázerbájdžánu, která je druhou etapou papežské návštěvy zakavkazských republik. V pátek 30. září odpoledne přistane papež František v Tbilisi, aby se ihned vydal do prezidentského paláce, kde promluví k představitelům státu a občanské společnosti. Téhož dne se ještě papež setká s katolikem a patriarchou celé Gruzie, Iljou II., v sídle patriarchátu Gruzínské pravoslavné církve, a s chaldejsko-asyrskou komunitou v chaldejském katolickém kostele sv. Šimona.

Také první říjnovou sobotu stráví Svatý otec v Gruzii. Bude slavit mši svatou na tamním fotbalovém stadionu, setká se s kněžími, řeholníky a řeholnicemi v kostele Nanebevzetí Panny Marie a pozdraví katolické charitní pracovníky i lidi, o které pečují, v charitním domě řádu kamiliánů. Sobotní večer bude patřit návštěvě Mskhety, někdejšího hlavního města Gruzie, a jeho starobylé katedrály Sveticchoveli.

V neděli 2. října odletí papež František do Baku, kde po uvítání na letišti bude slavit mši svatou v salesiánském kostele Neposkvrněného Početí Panny Marie. Po obědě s místní salesiánskou komunitou se bude konat protokolární přijetí v prezidentském paláci a setkání se státními představiteli v centru Hejdara Alieva, pojmenovaném po někdejším prezidentu Ázerbájdžánské republiky. V mešitě téhož centra se pak papež František soukromě setká se šejkem kavkazských muslimů. Před večerní zpáteční cestou do Říma se ještě uskuteční schůzky s pravoslavným biskupem Baku a s předsedou Židovské obce v Ázerbájdžánu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.