Na setkání mládeže v Krakově přihlášeno 6 tisíc mladých lidí z České republiky

9.7.2016 

Zbývají dva týdny do začátku Světového setkání mládeže v Krakově (26. -31. července). Mladí z celého světa se na tuto velkou zkušenost společenství víry připravují. Z České republiky je přihlášeno bezmála 6 tisíc účastníků. Celkově je přihlášeno více než jeden milion lidí a tři statisíc dobrovolných pořadatelů. Atmosféru očekávání přibližuje programový ředitel Vatikánského rozhlasu o. Andrzej Majewski:

Dny mladých se v jistém smyslu vracejí domů. Budeme doma proto, že Krakov je městem Karola Wojtyly, městem milosrdenství spojeným se svatou Faustýnou Kowalskou a dalšími světci jako např. Adam Chmielowski. V Krakově roku 2002 Jan Pavel II. pronesl známou větu z Deníku sestry Faustýny, kde stojí: „odtud vzejde jiskra, která připraví svět na Kristův poslední příchod“. Jan Pavel II. kladl důraz na to, že mladí lidé jsou budoucností církve, a papež František na to, že mladí jsou přítomností církve, církví dneška. Pro nás Poláky je to pochopitelně mimořádná událost. Světové dny mládeže se po 25 letech vracejí do Polska, které se radikálně změnilo, má spoustu nových možností, ale také nových problémů. Tyto Světové dny budou pro mnoho mladých lidí z východní Evropy příležitostí zjistit, že patří do velké rodiny církve. Nezapomínáme, že Světové dny mládeže jsou událostí víry a nikoli pouhým setkáním vrstevníků. Mladí tomu dokonale rozumějí. Tato náboženská dimenze, která přesahuje pouhý společný pobyt, bude pro blížící se setkání v Krakově naprosto zásadní.
Jan Pavel II. se nikdy nesnažil mladé lidi „koupit“. Vybízel je, aby šli proti proudu, a mladí velmi dobře rozuměli tomu, co chce papež říci. Právě v Polsku Jan Pavel II. opakovaně prohlásil - a mnozí z alespoň z mojí generace nosí v srdci tato slova: »Buďte k sobě nároční, i když od vás druzí nic nežádají«. Myslím, že mládež v sobě nosí touhu činit velké věci, které jsou náročné. Papež František kráčí v těchto stopách, nemá strach říkat někdy tvrdá a náročná slova, byť možná jinak než jako to činil Jan Pavel II., který mluvil v jiné době a v jiném kontextu. František vybízí mladé, aby se starali o slabé a marginalizované. Vybízí tedy k tomu, co je nesnadné a nemálo stojí. Cenou je vzdání se vlastní zajištěnosti, v níž se cítíme chráněni. Je to pozvání riskovat a vydat se na cestu tak trochu jako Abraham, směrem k neznámu.

Říká programový ředitel Vatikánského rozhlasu o. Majewski.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.