Zástupce Svatého stolce na konferenci OSN o míru ve Svaté zemi

9.7.2016 

Po téměř 69 letech od přijetí rezoluce generálního shromáždění OSN 29. listopadu roku 1947 o vzniku dvou států - židovského a arabského - došlo k jejímu splnění jenom z poloviny. Existuje stát Izrael, ale palestinský stát i přes několik desítek let trvajícího vyjednávání dosud vytvořen nebyl. Upozornil na to stálý pozorovatel Apoštolského stolce při ženevských úřadech OSN. Koncem minulého měsíce (29.6.) arcibiskup Ivan Jurkovič vystoupil na konferenci pořádané Spojenými národy ohledně izraelsko-palestinského usmíření. Její téma znělo: Mír je možný – plán další cesty.

Vatikánský diplomat poukázal na těžkosti izraelsko-palestinského mírového procesu, který ztěžují další blízkovýchodní konflikty, zejména tragická situace v Sýrii. Arcibiskup Jurkovič připomenul, že Apoštolský stolec spatřuje řešení konfliktu ve vzniku dvou států, jak o tom během svých poutí do Svaté země mluvil papež Benedikt XVI. i papež František.

Zástupce Apoštolského stolce při OSN v Ženevě vyjádřil přesvědčení, že jak Izraelci, tak Palestinci v hloubi srdce prahnou po míru. I když je nezbytné vyjednávání, nezávisí však mírový proces jenom na něm. Politické řešení musí být doprovázeno smířením a vzájemnou úctou na osobní i komunitní rovině. Arcibiskup Jurkovič připomněl, že Blízký Východ je kolébkou judaismu, křesťanství a islámu a zdůraznil, že čím více se náboženstvím manipuluje za účelem ospravedlňování násilí, tím více jsou nejvyšší náboženští představitelé povinni ve svých společenstvích odmítat tuto falešnou religiozitu a dávat příklad autentické víry.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.