Anatolský biskup: propagandě strachu čelit intenzívním každodenním životem

1.7.2016 

Istanbul. „Jako církev jsme povoláni předávat naději a poselství pokoje. A právě to děláme,“ řekl po útoku na letišti v Istanbulu tamní apoštolský vikář, biskup Rubén Tierrablanca González OFM. Tento mexický františkán už více než deset let slouží v největším tureckém městě a nedávno se stal nejvyšším představitelem tamních katolíků latinského obřadu. Jak řekl, násilí, k němuž došlo v poslední době v Turecku, je součástí atmosféry teroru, ve které žije zejména Sýrie, Irák nebo Libye, ale také Evropa. „Zbrojařské firmy se však nezastavují,“ dodal s hořkostí apoštolský vikář Istanbulu.
Útok na istanbulském letišti je už čtvrtým, ke kterému v tomto městě došlo v posledních měsících a které stály život téměř 140 lidí. První dva, z ledna a března, jsou připisovány stejně jako poslední organizaci Islámský stát. Útok na počátku června provedla kurdská skupina.

O situaci v Turecku mluví apoštolský vikář Anatolie v asijské části této země. Turecko je křižovatkou cest. Přijalo mnoho uprchlíků, je v úzkém kontaktu s Blízkým východem a jsou v něm také nepochybně vnitřní roztržky – říká biskup Paolo Bizzeti SJ:

„Obyčejní lidé jsou i v této zemi přesvědčeni, že mír je možný. V těchto letech se však mnoho činitelů spojilo tak, že se situace vymyká kontrole. Těžko konec konců očekávat, že by se tu neprojevovaly následky války probíhající v několika blízkovýchodních zemích. Myslím, že z různých důvodů se týkají nás všech. Asi tak půl roku se to projevuje velmi významně na turistice v Turecku. Křesťanské pouti už v podstatě nepřijíždějí. Propaganda strachu, terorismus v médiích však slouží teroristům. Proto si myslím, že na terorismus je nutné odpovídat tím, že budeme žít vážně a s nasazením každodenní život. Teroristé totiž chtějí velkou reklamu, aby mohli rozvíjet svůj vliv. My je naopak musíme „zatlačit do kouta“ a ukázat, že nevyjadřují vůli lidí a národů,“ říká apoštolský vikář turecké Anatolie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.