Svatý otec ví o utrpení Bělorusů za komunismu

1.7.2016 

Svatý otec ví o mnoha útrapách, jaké museli snášet křesťané v Bělorusku v době komunismu. Účastníky oslav 25. výročí minsko-mohylevské arcidiecéze o tom má ujistit jeho zvláštní legát na dvoudenní růžencových slavnostech, které dnes začínají v běloruském národním poutním místě v Budslavi. Papeže Františka bude zastupovat vídeňský kardinál Christoph Schönborn.

Diecéze v Mohylevu a v Minsku vznikly na konci 18. století. Jan Pavel II. je obnovil a spojil 13. dubna 1991.

Papežský list si všímá mnoha iniciativ, které u této příležitosti chtějí vést celou zemi k tomu, aby oslavovala Boží štědrost a mohla zakoušet obnovu života v Kristově světle. Svatý otec žádá kardinála Schönborna, aby předal jeho pozdravení všem účastníkům běloruských oslav, duchovním i laikům, včetně představitelů veřejného života.
„Chtěl bych – píše papež František – abyste všem přítomným tlumočil, že vím o mnoha útrapách, jaké prožívali křesťané v Bělorusku v době vlády komunistů a zejména o horoucí víře těch, kdo tehdy vydali krásné svědectví lásky ke Kristu a Jeho církvi. Mezi nimi zvláště vynikal kard. Kazimierz Świątek, první tamní arcibiskup, neohrožený obránce víry, který až do smrti vytrvale hlásal Krista a vedl Jeho věrné cestami evangelia,“ stojí v papežském listu kardinálu Schönbornovi.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.