Papež se modlil za oběti a za obrácení strůjců násilí spáchaného v Instanbulu

29.6.2016 

Na Svatopetrském náměstí se dnes před polednem shromáždilo asi 30 tisíc lidí, aby si vyslechli pravidelnou promluvu papeže před mariánskou modlitbou Anděl Páně. Petrův nástupce mimo jiné řekl:

Když evangelium líčí pověření apoštolů, říká, že Ježíš je vyslal po dvou (srov. Mt 10,1; Lk 10, 1). Také Petr a Pavel byli v jistém smyslu posláni ze Svaté země až do Říma, aby kázali evangelium. Byli to dva muži, kteří se navzájem velmi lišili. Petr byl „pokorným rybářem“, Pavel „mistrem a učitelem“, jak stojí v dnešních liturgických textech. Jestliže tedy zde v Římě známe Ježíše a jestliže křesťanská víra je živou a zásadní součástí duchovního a kulturního dědictví na tomto území, vděčíme za to apoštolské odvaze těchto dvou synů Blízkého východu. Oni z lásky ke Kristu opustili svou vlast a bez ohledu na obtíže dlouhé cesty, na ohrožení a nedůvěřivost, s níž se mohli setkat, dospěli do Říma. Stali se tady hlasateli a svědky evangelia mezi lidmi a své poslání víry a lásky zpečetili mučednickou smrtí.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Angelus je ZDE

Po modlitbě Anděl Páně obrátil papež František pozornost nejprve k teroristickému útoku na istanbulském letišti, při kterém zahynulo 41 osob a mnoho dalších bylo zraněno:

Drazí bratři a sestry,
včera večer došlo v Istanbulu k nelidskému teroristickému útoku, který zabil a zranil mnoho lidí. Modleme se za oběti, za jejich rodiny a za drahý turecký lid. Kéž Pán obrátí srdce násilníků a podpírá naše kroky na cestě pokoje. V tichosti se společně modleme,

vybídl Svatý otec a po chvilce ticha sám odrecitoval modlitbu Zdrávas Maria.

K dalším aktualitám Petrův nástupce dodal: Před nedávnem v Římě skončila Mezinárodní konference o investicích zodpovědných k sociálnímu dopadu nazvaná: „Utvářet Rok milosrdenství, rok zohledňující chudé“. Kéž soukromé investice společně s veřejnými mají na zřeteli překonání chudoby mnoha lidí, kteří jsou marginalizováni.

Svatý otec pozdravil skupiny poutníků z celého světa přítomné na náměstí, zvláště jmenoval skupiny ze Španělska, Ukrajiny a z Číny a studenty katolických škol z Londýna a ze Spojených států. Na závěr se obrátil k obyvatelům Říma, kteří slaví svůj patronátní svátek:

„Zdravím dnes, ve svátek sv. Petra a Pavla, patronů Města, zejména věřící z Říma! Při této příležitosti římské sdružení „Pro Loco“ připravilo tradiční květinové obrazy, provedené řadou umělců a dobrovolníků civilní služby. Děkuji za tuto iniciativu a za krásné květinové koberce! Chtěl bych také připomenout ohňostroj, který se dnes pořádá na Piazza del Popolo a jehož výtěžek je určen na podporu charitativních děl ve Svaté zemi a v dalších zemích Blízkého východu.“
řekl papež a zakončil prosbou k věřícím, aby se nezapomněli za něho modlit.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.