Papež: Prosíme-li Ježíše o něco, není třeba dlouhých promluv

22.6.2016 

Na Svatopetrském náměstí se dnes po ránu sešlo přibližně 30 tisíc lidí na generální audienci Svatého otce. Každý její účastník si mohl při zahájení povšimnout nezvyklé přítomnosti několika mladíků afrického původu na vyvýšeném prostranství nedaleko papeže. Následující průběh generální audience důvod jejich přítomnosti objasnil.
Papež František v dnešní katechezi uvažoval o očišťování lidského srdce Božím milosrdenstvím. Uvedlo ji čtení z Lukášova evangelia (Lk 5,12-16) o uzdravení malomocného, který nekapituloval před svou nemocí, ani před společenskou marginalizací:

Aby se dostal k Ježíši, nebál se porušit zákon a vstoupil do města, což mu bylo jako malomocnému rovněž zapovězeno, a když jej nalezl „padl tváří k zemi a prosil ho: Pane, chceš-li, můžeš mě očistit“ (v.12). Toto vše, co tento muž považovaný za nečistého učinil, je výrazem jeho víry! Uznává Ježíšovu moc, je si jist, že ho může uzdravit a že všechno závisí na Jeho vůli.
Tato víra je silou, která mu umožnila zlomit každou konvenci a usilovat o setkání s Ježíšem. Poklekl před ním a nazval jej „Pánem“. Prosba malomocného ukazuje, že předstupujeme-li před Ježíše, není třeba dlouhých promluv. Stačí pár slov, jen když jsou provázena plnou důvěrou v Jeho všemohoucnost a v Jeho dobrotu. Svěřit se vůli Boží totiž znamená odevzdat se Jeho nekonečnému milosrdenství.
Já se vám také osobně svěřím. Večer nežli se uložím do postele, modlím se krátce takto: „Pane, chceš-li, můžeš mě očistit!“ A modlím se pak pětkrát Otče náš, za každou Ježíšovu ránu, protože Ježíš nás očistil ranami. A když to dělám já, můžete doma říkat i vy: „Pane, chceš-li, můžeš mě očistit!“, myslet na Ježíšovy rány a říci Otče náš za každou z nich. A Ježíš nás vždycky očistí.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.