Poselství k ramadánu: Milosrdný Bůh nás vybízí k soucitu a odpouštění

18.6.2016 

O Božím milosrdenství mluví vatikánské poselství adresované vyznavačům islámu u příležitosti probíhajícího měsíce ramadánu a svátku, který slaví na jeho zakončení. V listu podepsaném předsedou Papežské rady pro mezináboženský dialog kardinálem Tauranem se zdůrazňuje, že toto téma je blízké jak muslimům tak i křesťanům, protože obě tato náboženství vyznávají Boha plného milosrdenství. Tato láska se projevuje v péči Pána Boha o náš každodenní život, ale především je viditelná v odpouštění našich vin. Křesťané i muslimové v tom mají Boha co nejlépe následovat. Bůh, který je sám milosrdný, nás vybízí k odpouštění a soucitu s ostatními, zejména s těmi, kteří to nejvíce potřebují.

„Hledíme-li na dnešní dobu, rmoutí nás, jak mnoho je obětí konfliktů a násilí - čteme v poselství. – Jde zejména o starší lidi, děti a ženy, které se stávají obětí »obchodu s živým zbožím«. Mnoho lidí trpí kvůli bídě, nemoci, závislostem, přírodním katastrofám a nezaměstnanosti. Nesmíme zavírat oči před těmito situacemi ani se k nim obracet zády. Je pravda, že některé problémy jsou velmi složité a jejich řešení často přerůstá naše možnosti. Nicméně je nutné, abychom společně doprovázeli všechny potřebné, bez ohledu na jejich etnickou či náboženskou příslušnost.“

Poselství Papežské rady pro mezináboženský dialog k měsíci ramadánu dále konstatuje, že když muslimové a křesťané spojují své síly na pomoc potřebným, vzbuzuje to nesmírnou naději. „Když spojujeme své úsilí, jsme poslušni důležitému přikázání, které je přítomné v obou našich náboženstvích, dáváme příklad Božího milosrdenství a stáváme se tak jeho věrohodnějšími svědky,“ píše kardinál Tauran v poselství k muslimům.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.