Kardinál Parolin: ukrajinská válka je víc než vlekoucí se konflikt

16.6.2016 

Na oficiální návštěvě Ukrajiny je od včerejška vatikánský státní sekretář kardinál Pietro Parolin. Z Kyjeva se odebral na východ země do Záporoží, kde měl na programu setkání s uprchlíky, o které pečuje charita místní charkovsko-záporožské diecéze, a setkání s náboženskými představiteli tohoto města. Ve svém projevu označil probíhající konflikt za „záludnou válku, často skrytou, zdánlivě málo viditelnou a právě proto nespravedlivě zapomínanou světovými médii“, která však působí trvalou destabilizaci země a pro některé je zdrojem nezákonného obohacování.

„Dobře víme, že tato válka je daleko víc než pouze vlekoucí se konflikt. Je trvalým nebezpečím, znamením rozporu civilizace, dějin a národů sahajícím daleko za ukrajinské hranice, které by mohlo ovlivnit rovnováhu, která již je narušována v mnoha částech světa,“ řekl kardinál Parolin. A dodal: „Tato «rozkouskovaná válka», jak ji nazývá papež František, zde ukazuje, že s provokacemi nelze žertovat, protože téměř z ničeho mohou propuknout konflikty, které jsou rozsáhlé a katastrofální. Utrpení této země je bohužel dramatickým předznamenáním toho, co by zhoršení tohoto scénáře mohlo způsobit,“ uvedl vatikánský státní sekretář

Kardinál Parolin zopakoval rovněž apel Svatého stolce na ukončení konfliktu na Ukrajině, který byl přednesen na mezinárodním fóru při zasedání Rady OSN pro lidská práva věnovaném Ukrajině už 26. března loňského roku. Svatý stolec tehdy ústy svého stálého pozorovatele v Ženevě vyzval k respektu mezinárodní legislativy pokud jde o Ukrajinské území a jeho hranice i k obnovení řádu založeného na úctě k základním lidským právům. Úkolem křesťanů je však jednat ihned a konkrétně, proto Svatý otec vyhlásil sbírku na pomoc obětem, která se setkala s velkou odezvou v celé Evropě, dodal Vatikánský státní sekretář. Připojil rovněž ujištění, že církev nepřestane žádat od celé Evropy, aby si uvědomovala svou odpovědnost za osud této geopolitické oblasti a jednala vůči ní velkoryse a prozíravě, ponechávajíc stranou zájmy pouze ekonomické a strategické povahy. Kardinál Parolin zopakoval, že finanční obnos zaslaný Svatým otcem, je určen výhradně pro oběti násilí na východní Ukrajině, bez rozdílu vyznání. Připomněl, že válka si vyžádala už 10 tisíc obětí na životech, nepočítaje nezvěstné, unesené či zadržované bez řádného procesu. Správcem fondu byl jmenován pomocný biskup kyjevsko-zaporožské diecéze Jan Sobilo, který bude k distribuci využívat existující struktury katolické církve i dalších humanitárních organizací.
„Všechny držitele veřejných úřadů ve jménu Božím žádám, aby všemi způsoby usnadnili distribuci humanitární podpory a odstraňovali překážky, které činí utrpení obětí ještě větším...“ – apeloval kardinál Parolin.

Zítra se vatikánský státní sekretář v Kyjevě setká s nejvyššími státními představiteli, včetně prezindeta Petra Porošenka. V sobotu a v neděli bude hostem latinské a řeckokatolické církve ve Lvově. V pondělí 20. června se kardinál Parolin opět vrátí do hlavního města Ukrajiny, kdy mimo jiné vzdá poctu obětem manifestací na Majdanu a velkého hladomoru z 30. let minulého století. V chrámu Boží Moudrosti se setká s Celoukrajinskou radou církví a náboženských organizací. Tam také proběhne tisková konference. Večer se pak kardinál státní sekretář vrátí do Vatikánu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.