Kard. Tauran: plán zlikvidovat křesťanství na Blízkém východě genocidu přinejmenším připomíná

11.6.2016 

Ve Svaté zemi a na Blízkém východě jsme svědky genocidy křesťanů, viditelné výrazně především v Sýrii a v Iráku. Kardinál Jean-Louis Tauran na to poukázal v rámci sympózia „Kultura a náboženství“, které probíhá v Římě. Předseda papežské rady pro mezináboženský dialog zdůraznil, že vyznavači Krista jsou vražděni, zastrašováni, pronásledováni, nuceni mlčet a vyhánění ze svých domovů. Ničeny jsou také jejich kostely.

„V roce 1910 tvořili křesťané 20 procent blízkovýchodní populace, dnes je jich méně než 4 procenta. Někteří mluví o tom, že existuje plán zlikvidovat křesťanství na Blízkém východě a toto lze nazývat genocidou nebo ji to přinejmenším připomíná,“ cituje Osservatore Romano kardinála Taurana. Jak dodává vatikánský deník, předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog rovněž konstatoval, že „v podstatě souhlasí“ s tím, aby situace křesťanů zejména v Sýrii a v Iráku byla uznána za „jistý druh genocidy“. Reagoval tak na žádost vznesenou ze strany papežské nadace Kirche in Not, aby se italský parlament v tomto smyslu vyslovil.

Návrh podpořil rovněž arcibiskup Bruno Forte. Zdůraznil, že svět nemůže déle mlčet před barbarskými činy, které se dějí na Blízkém východě. Poznamenal, že je nutný jednoznačný postup mezinárodního společenství, které má nejen jednomyslně odsoudit probíhající vyhlazování, ale podniknout reálné kroky, které by je zadrželo. Důvodem toho, proč drama na Blízkém východě stále trvá, je úmluva mocných tohoto světa, kteří nad mír stavějí své politické a ekonomické zájmy.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.