Biskupové: Hodiny náboženství jako prevence fundamentalismu

10.6.2016 

Belgičtí biskupové vybízejí rodiče, aby zapisovali děti na hodiny náboženství ve školách. Ve zvláštním listu zdůrazňují, že kurs katolického náboženství do škol patří. Jeho zrušení by bylo projevem vytlačování náboženského přesvědčení do pouze privátní sféry, což by znamenalo ochuzování demokratické společnosti, zdůrazňují biskupové.

Po vášnivé debatě o zachování či zrušení náboženství jako vyučovacího předmětu ve školách vláda frankofonní valonsko-bruselské federace rozhodla o zachování hodiny náboženství v rámci školního rozvrhu. Biskupové píší, že zachování konfesního kurzu náboženství ve školách vybízí všechna náboženství ke koherentnímu a pedagogickému přístupu, povzbuzuje učitele a studenty k otevřenosti kritickému duchu a rozvoji svobodného myšlení, vytváří kulturu debaty s dalšími náboženskými či laickými přesvědčeními, učí argumentovat racionálním způsobem a přispívá k lepšímu soužití. Zdůrazňují rovněž, že tato výchova je prevencí proti fundamentalismu stejně jako proti ztrátě identity.

V závěru belgičtí biskupové vybízejí rodiče, aby zachovali plnou důvěru ke kompetenci učitelů katolické náboženství a dalších profesorů. „Jejich kurz je pro dobro vašich dětí,“ dodávají belgičtí biskupové v listu adresovaném rodičům z frankofonní oblasti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.