Výbor pro rozdělování výnosu sbírky na pomoc Ukrajině

10.6.2016 

Z rozhodnutí papeže Františka byl vytvořen zvláštní výbor pro rozdělování fondů získaných při celoevropské sbírce peněz na oběti války na Ukrajině. Sbírka proběhla na prosbu Svatého otce ve všech kostelech našeho kontinentu v neděli 24. dubna.V čele výboru stojí biskup Jan Sobiło, pomocný biskup charkovsko-záporožské diecéze. Na něm bude výběr dalších tříčlenů výboru, čtvrtého jmenuje společně Papežská rada Cor Unum a Caritas Internationalis.

Vatikánský státní sekretář informoval biskupa Sobilu, že žádosti o finanční podporu by měli podávat především „mezináboženská nebo interkonfesní uskupení působící v určité oblasti, nebo jednotliví biskupové, včetně nekatolických, pokud podobná uskupení neexistují“.

Vzhledem k tomu, že jde o osobní iniciativu papeže Františka, poslední instancí projektu je státní sekretariát a charitativní úřady Svatého stolce, působící prostřednictvím apoštolské nunciatury na Ukrajině. Připomeňme, že ve dnech 15. – 20. června se vydá na návštěvu Ukrajiny vatikánský státní sekretář, kardinál Pietro Parolin.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.