Svatý stolec podepsal novou smlouvu s PricewaterhouseCoopers

10.6.2016 

Svatý stolec podepsal novou smlouvu s auditorskou společností PricewaterhouseCoopers (PwC), vyplývá z dnešního prohlášení jeho tiskového střediska. Původní smlouva o externím auditu, kterou v prosinci loňského roku uzavřel kardinál Pell, byla v únoru pozastavena kvůli nesrovnalostem v některých jejích klauzulích.
Dnešní tiskové prohlášení vysvětluje, že na základě vatikánských zákonů přísluší prověrka účetnictví jednotlivých institucí Svatého stolce úřadu generálního revizora – tak, jak je to běžné v každém suverénním státě. Společnost PricewaterhouseCoopers (PwC) bude podle nové smlouvy poskytovat asistenční a poradní služby těm vatikánským úřadům, které o ně projeví zájem.
Svatý stolec upřesňuje, že dnešní rozhodnutí nesouvisí s kvalitou práce auditorské společnosti, ani není pokusem o zastavení probíhající ekonomické reformy. Revize hospodářské a finanční činnosti je pro Svatý stolec prioritní, avšak správné a vhodné zavádění Mezinárodních účetních standardů pro veřejný sektor (International Public Sector of Accounting Standards) je za běžných okolností složitý a zdlouhavý proces, zdůrazňuje se v tiskovém prohlášení.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.