První malajský velvyslanec sídlící při Vatikánu

9.6.2016 

Do rukou papeže Františka dnes dopoledne předal pověřovací listiny první malajský velvyslanec, sídlící při Vatikánu, pan Tan Sri Bernard Giluk Dompok. Svatý stolec a Malajsie navázaly vzájemné diplomatické vztahy na úrovni velvyslanectví a apoštolské nunciatury v roce 2011 po návštěvě malajského premiéra u papeže Benedikta XVI. Jak nový velvyslanec vysvětlil pro Vatikánský rozhlas, přenesením ambasády do Říma se završil dlouhý diplomatický proces, který si vyžádal několik let kvůli malajské multikulturní a multináboženské různorodosti.

“Máme 60 procent muslimů, 30 procent buddhistů a hinduistů a jenom 10 procent křesťanů – což je málo. Z toho jsou zhruba polovina katolíci.“

Nový velvyslanec je katolík, do kterého představitelé malajské církve vkládají velké naděje. Doufají, že zemi, kde je islám státním náboženstvím, sblíží s Vatikánem. Malajský ambasador pro naše mikrofony přiznal, že extrémismus je problém, který je nutné překonávat zdravým rozumem, dialogem a zejména vzděláním.

“Dnes bych tu s vámi nemluvil, kdybych neměl možnost chodit do školy, vedené misionáři. Katolíci přišli na ostrov Borneo, aby podporovali vzdělání. Na prvním místě byly školy a potom hlásání evangelia. Vzdělání je pro chudé národy nejúčinnějším nástrojem, jak se vymanit z chudoby, uzavírá nový velvyslanec Malajsie u Svatého stolce, který doufá, že v tomto přesvědčení nalezne podporu Vatikánu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.