Jmenován papežský legát na eucharistický kongres v Portugalsku

8.6.2016 

Na oslavy stého výročí fatimských zjevení se připravuje uspořádáním eucharistického kongresu také Portugalsko. IV. národní eucharistický kongres proběhne právě ve Fatimě. Uznání k tomuto rozhodnutí místního episkopátu vyslovil papež František ve jmenovacím listu svého zvláštního vyslance, kterým bude prefekt Kongregace pro instituty zasvěceného života a společnosti apoštolského života, kardinál João Braz de Aviz. Třídenní kongres začne ve fatimské mariánské svatyni 10. června.

„Život věčný přinesl svým ovcím Kristus, nejvyšší Pastýř, který řekl: „Já jsem chléb života! Kdo přichází ke mně, nebude nikdy hladovět, a kdo věří ve mne, nebude nikdy žíznit.“ (Jan 6,35) – píše papež František brazilskému kardinálovi. – Lidem utiskovaným tolika problémy a neštěstími církev stále ukazuje cestu spásy, sytí duši chlebem působícím radost a spásným nápojem, oním lékem nesmrtelnosti, který Pán Ježíš ustanovil při poslední večeři.“

V této naší době, v níž pokroucený antropocentrismus vytváří prostor pro pokroucený životní styl, nepřekvapuje všudypřítomnost technokratického paradigmatu a záliba v neomezené lidské vládě, píše Svatý otec svému zvláštnímu vyslanci na Eucharistický kongres ve Fatimě s odkazem na encykliku „Laudato si“. A dodává: „Tím více lidé potřebují pravou a pokornou adoraci Nejsvětější svátosti. A tedy, jak k tomu vybízel můj svatý předchůdce Jan Pavel II., odvolávejme se k Bohu skrze Krista, pamětlivi oněch slov z Mariina Magnificat, která hlásala milosrdenství od pokolení do pokolení! Volejme k samému Bohu s prosbou o milosrdenství pro současné pokolení! Kéž církev, která se po Mariině vzoru snaží být matkou lidí v Bohu, vysloví v této modlitbě celou svou mateřskou starost a zároveň onu důvěryplnou lásku, z níž se rodí nejhoroucnější potřeba modlitby. (srov. Jan Pavel II., Dives in misericordia, 15)“.
Papež František žádá kardinála João Braz de Avize, aby vybídl účastníky portugalského Eucharistického kongresu ve Fatimě ke stálému uctívání Nejsvětější svátosti a prosí ho rovněž, aby se s nimi modlil na jeho úmysl.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.