Rada kardinálů předala papeži ke zvážení další reformní návrhy

8.6.2016 

Tiskový mluvčí Svatého stolce, o. Federico Lombardi, SI dnes odpoledne informoval o třídenním zasedání Rady kardinálů, kterého se tentokrát účastnilo všech devět členů tohoto poradního sboru, tedy včetně dvakrát nepřítomného kard. Graciase. Svatý otec sledoval větší část jednání, doplnil o. Lombardi.

“Kardinálové se ponejvíce věnovali dalším úvahám o různých úřadech římské kurie, vzhledem k textu nové apoštolské konstituce. Jednalo se zejména o Kongregaci pro biskupy, Státním sekretariátu Svatého stolce, Kongregacích pro katolickou výchovu, východní církve a klérus, Papežských radách pro kulturu, podporu jednoty křesťanů a mezináboženský dialog.“

Rada kardinálů zároveň Svatému otci předložila ke zvážení návrhy na reformu několika vatikánských kongregací (Kongregace pro nauku víry, bohoslužbu a svátosti, svatořečení a blahořečení, pro společnosti zasvěceného života a společnosti apoštolského života), které vypracovala na dosavadních schůzkách. Stejně tak papeži předložila podkladový materiál ke zřízení nového úřadu pro charitu, spravedlnost a mír, do kterého by se včlenily stávající Papežské rady Iustitia et Pax, Cor Unum, pro pastoraci ve zdravotnictví a pro migranty.

“Předkládané úvahy se řídí měřítky zjednodušení, sladění úkolů jednotlivých úřadů a možnostmi decentrace ve vztahu k biskupským konferencím.“

Vysvětlil vatikánský tiskový mluvčí. Rada kardinálů si rovněž vyslechla pravidelné informace o úřadech, které již vznikly v rámci probíhající reformy římské kurie – vystoupili s nimi koordinátor Ekonomické rady, kard. Marx, prefekt Ekonomického sekretariátu, kard. Pell, prefekt Sekretariátu pro sdělovací prostředky, mons. Viganò, a konečně předseda Komise pro ochranu nezletilých, kard. O´Malley. Příští schůzky Rady kardinálů jsou plánovány na září a prosinec, uzavřel o. Federico Lombardi krátký brífink v Tiskovém středisku Svatého stolce.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.