Papež ustavil pracovní komisi pro aplikaci změn v kauzách manželské nulity

8.6.2016 

Jak dnes oznámila Italská biskupská konference, papež František se na ni počátkem června obrátil dopisem, kterým navrhuje ustavení pracovní skupiny v souvislosti s apoštolskou listinou Mitis Iudex Dominus Iesus. Tento papežský dokument, vydaný formou motu proprio v září loňského roku, zavedl od 8. prosince změny v kanonických procesech, které projednávají neplatnost manželského svazku, urychlil je a zjednodušil. Svatý otec nyní žádá, aby nová pracovní skupina, koordinovaná sekretářem Italské biskupské konference, definovala základní otázky interpretace a aplikace papežského dokumentu.

Petrův nástupce ve svém listě vychází z „plodných okamžiků duchovního společenství a bratrského dialogu“, které zažil při svém posledním setkání s italským episkopátem v květnu tohoto roku v rámci jeho generálního shromáždění. Jak papež píše, biskupové vzali na vědomí různá rozhodnutí svých spolubratrů v biskupské službě, která se týkají jmenované apoštolské listiny. Kroky italských biskupů se pohybují od zřízení nových diecézních či mezidiecézních soudních institucí až po přehodnocení stávajících soudů tam, kde jejich nové ustavení nebylo možné či vhodné. Biskupové se rovněž navzájem seznámili s administrativním, organizačním a ekonomickým fungováním církevních soudů v souvislosti s manželskými kauzami.

Papež v listě již předem děkuje za pomoc, kterou nově ustavené pracovní skupině Italské biskupské konference – „ jako vždy bratrsky a kompetentně“ – poskytnou prefekt Nejvyššího tribunálu Apoštolské signatury, děkan Tribunálu římské roty a předseda Papežské rady pro výklad legislativních textů. Zároveň koordinační skupinu ujišťuje o své otcovské péči a modlitbě a žádá o modlitbu za petrovský úřad.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.