Uprchlíci a konverze ke křesťanství

6.6.2016 

Rostoucí počet uprchlíků, kteří přicházejí do Evropy, konvertuje ke křesťanství, píše britský list The Guardian. Spolehlivé statistiky však chybí a dosavadní zkušenosti ukazují, že motivace jsou nejrůznější. Od upřímných konverzí inspirovaných dobrou zkušeností s křesťany, po naději na rychlejší azylové řízení.

Na berlínském předměstí Steglitz pastor místního luteránského kostela Gottfried Martens pokřtil za poslední dva roky 550 konvertitů z islámu. V Rakousku požádalo v prvních měsících letošního roku o křest 300 dospělých, většina z nich jsou uprchlíci.

V liverpoolské anglikánské katedrále přichází na mši slouženou v perštině 100 až 140 lidí. Slouží ji tamní farář Mohammed Eghtedarian, který byl kdysi sám uprchlíkem. Jeho cesta do Británie vedla přes šest evropských zemí, cestoval nákladními auty, vlakem a pěšky. V těžkých chvílích mu prakticky i lidsky pomáhali křesťané. Když se pak dostal do sběrného tábora pro uprchlíky, slíbil Pánu, že pokud bude propuštěn, bude mu sloužit. Jeho zkušenost jej vede ke shovívavosti s těmi, kdo přicházejí. „Lidé zoufale touží po lepším životě a někdy je to vede ke lžím – a je to pochopitelné,“ dodává. Církev má v této věci před sebou obtížnou cestu. „Máme poslání předávat jim Kristovo poselství – poselství pokoje, spásy a svobody. Lidská srdce však zná pouze Bůh. Já je soudit nemohu,“ říká s odkazem na ty, kdo přicházejí jen proto, aby uspěli v azylovém řízení.

Rakouští biskupové v loňském roce vydali směrnice, ve kterých varují kněze před rychlými konverzemi uprchlíků. Katechumeni musejí absolvovat roční přípravu a musí být zřejmé, že v jejich konverzi nejde jen o kus papíru, uvedla Friederike Dostalová, která koordinuje přípravy katechezí ve vídeňské diecézi. „O formální křesťany nemáme zájem,“ dodala.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.