Papež: Ježíš si žádá pro sebe naši smrt, aby nás od ní osvobodil

5.6.2016 

Dnes dopoledne na Svatopetrském náměstí sloužil papež František mši svatou spojenou s obřadem svatořečení polského kněze Stanislava Papczynského (1631-1701), zakladatele kněžské kongregace Mariánů, a švédskou řeholnici Marii Elisabettu Hesselblad (1870-1957), zakladatelku řádu Nejsvětějšího Spasitele svaté Brigity. Liturgii slavilo spolu s papežem 40 kardinálů, 30 biskupů a 400 kněží. V pětatřicetitisícovém zástupu na Náměstí sv. Petra nechyběly polské ale ani švédské vlajky. Petrův nástupce ve své homilii mimo jiné řekl:

V Ježíši se plně zjevuje Boží něha. V evangeliu (Lk 7,11-17) jsme slyšeli, že mu bylo moc líto vdovy z Naim, která právě doprovázela k pohřbu svého jediného, ještě nedospělého syna. Ježíš však přistoupil k márám, dotkl se jich, zastavil pohřební průvod a zajisté pohladil slzami skropenou tvář oné ubohé matky. „Neplač!“, řekl jí (Lk 7,13). Jako by ji žádal: „Dej mi svého syna“. Ježíš si žádá pro sebe naši smrt, aby nás od ní vysvobodil a daroval nám život. Onen mládenec vskutku procitl jako by se probudil z hlubokého snu a začal mluvit. A Ježíš „ho vrátil jeho matce“ (v.15). Není mágem! Je vtělenou Boží něhou, působí v Něm nezměrný Otcův soucit.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy homilie je ZDE

V závěru mše svaté papež František pozdravil poutníky, kteří se účastnili kanonizační liturgie, a oficiální delegace ze zemí původu nových světců. Polsko reprezentoval prezident Andrzej Duda s chotí a Švédské království ministryně kultury Alice Bah Kuhnke. Kromě státních představitelů byli přítomni také delegace místních církví. Z Polska přijel krakovský arcibiskup, kardinál Stanislao Dziwisz, a ze Švédska stockholmský katolický arcibiskup Anders Arborelius a uppsalský luteránský arcibiskup Antje Jackelén spolu s chotí.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.