Svatý otec na závěr kněžské pouti: Hledat, zahrnovat a radovat se

3.6.2016 

Papež František dnes dopoledne na náměstí svatého Petra slavil liturgii ze slavnosti Nejsvětějšího Srdce Ježíšova. Spolu s Petrovým nástupcem koncelebrovalo více než šest tisíc kněží z celého světa, kteří tak zakončili třídenní duchovní obnovu v rámci Svatého roku. Papež vyšel z dnešních liturgických čtení (Ez 34,11-16; Lk 15,3-7), aby kněžím doporučil trojici činností: hledat, zahrnovat a radovat se. Ještě předtím však uvažoval o srdci Dobrého Pastýře Ježíše a kněžském srdci pastýřů:

“Tváří v tvář Ježíšovu Srdci se rodí zásadní otázka našeho kněžského života: kam směřuje moje srdce? Tuto otázku si my, kněží, máme klást mnohokrát – denně, týdně…Kam směruje moje srdce? Služba je často zatížena mnoha iniciativami, které ji vysílají na různé fronty: od katecheze k liturgii, k lásce, pastoračnímu a také administrativnímu nasazení. Uprostřed mnoha stálých aktivit přetrvává otázka: k čemu však lne moje srdce? Kam míří [mé srdce] a po jakém pokladu se pídí? (…)

Nezastupitelné poklady Ježíšova Srdce jsou dva, Ježíš má pouhé dva poklady: Otce a nás. Jeho dny ubíhaly mezi modlitbou k Otci a setkáními s lidmi. Setkáními s lidmi – tedy nikoli distancováním, nýbrž setkáním. Také pastýřské srdce Krista zná pouze dva směry: Pána a lidi. Kněžské srdce je srdcem probodeným láskou Páně; proto už si nehledí sebe – nemělo by hledět samo na sebe, ale je obráceno k Bohu a bratřím.“

Řekl papež František mimo jiné ve své dnešní homilii, jejíž plné znění najdete ZDE. V závěru mše svaté papež naplnil svá předchozí slova o setkávání s lidmi– více než půldruhé hodiny neúnavně zdravil shromážděné kněze a seminaristy; nejprve osobně v řadách nejbližších oltáři, přičemž největší pozornost věnoval nemocným a vozíčkářům, a poté objel náměstí sv. Petra papamobilem.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.