Třídenní věnované jáhnům a jejich službě v církvi

27.5.2016 

Poslední květnový víkend byl v rámci Svatého roku milosrdenství vyhrazen jáhnům. Jejich římské setkání vyvrcholí eucharistií na Náměstí sv. Petra, které bude předsedat papež František.

Jáhenská služba je v církvi doložena od apoštolských dob. O ustanovení prvních sedmi jáhnů mluví 6. kapitola Skutků apoštolských a o službě diákonů najdeme četné zmínky u církevních otců i v učení koncilů. Například pro sv. Ignáce Antiochijského je místní církev nemyslitelná bez biskupa, kněze a jáhna. Katechismus katolické církve cituje jeho slova: „Ať všichni mají úctu k jáhnům jako k samému Ježíši Kristu, k biskupovi jako k obrazu Otce a ke kněžím jako k Božímu senátu a sboru apoštolů: bez nich není církev“ (KKC 1554).

Postupem času se diakonát stal výlučně předstupněm kněžského svěcení. Tridentský koncil (1545-1563) sice požadoval návrat ke službě trvalých jáhnů, ale k jejímu rozšíření nedošlo, zejména proto, že tehdejší společnost netrpěla nedostatkem kléru.

Obnovu trvalého jáhenství postuloval II. vatikánský koncil v konstituci Lumen gentium. S odvoláním na praxi v rané církvi učí, že na jáhny jsou vkládány ruce „nikoli ke kněžství, nýbrž ke službě“ a mluví o obnově jáhenství jako vlastního a trvalého hierarchického stupně. Jáhenské svěcení pak může být udělováno „mužům zralejšího věku“ žijícím v manželství i mladým mužům, kteří jsou však vázáni celibátem (srov. LG 29). Věroučná konstituce o církvi vypočítává přesně také úkoly, kterými jsou jáhni pověřováni: „udělovat křest, uchovávat a rozdělovat eucharistii, jménem církve asistovat při uzavírání manželství a žehnat mu, přinášet umírajícím svátostnou posilu na cestu do věčnosti, předčítat věřícím Písmo svaté, vyučovat a povzbuzovat lid, předsedat bohoslužbě a modlitbě věřících, udělovat svátostiny a vést smuteční a pohřební obřady.“
Příprava na jáhenskou službu má být velmi důkladná. V mnoha diecézích trvá nejméně pět let a kromě teologických studií zahrnuje také praktickou službu ve farnosti. Pro službu trvalých jáhnů je určena věková hranice 35 let.

V minulých dnech rozvířila nejen církevní kruhy zpráva o papežově úmyslu zřídit komisi, která by znovu prozkoumala, zda by bylo možné zavést jáhenské svěcení také pro ženy. Podnět zavdal dotaz přednesený na setkání papeže Františka s Mezinárodní unií generálních představených ženských řeholních společenství (12. května). Jak nicméně Petrův nástupce poznamenal ihned po vznesení dotazu, služba diákonek, o nichž jsou zprávy v prvotní církvi, není zcela ozřejmená. Didaskalia apostolorum, traktát pocházející z třetího století, skutečně o jáhenkách mluví, avšak připisuje jim roli podřízenou biskupům, kněžím a jáhnům – mužům. Jejich služba v křesťanských komunitách měla charakter pomoci a podpory a nebyla ekvivalentem jáhenské služby u oltáře.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.