Mezináboženská modlitba za mír v Iráku

27.5.2016 

Chaldejský patriarcha Bagdádu vyzval křesťany, muslimy, sabeje a jezídy ke společné modlitbě za mír v Iráku. Mezináboženská modlitba je naplánována na 30. května v kostele zasvěceném P. Marie Královně růžence v Bagdádu.

Zpráva byla zveřejněna na stránkách Baghdadhope a převzata agenturou Sir. Patriarcha Louis Raphael Sako vysvětluje, že setkání svolává „protože je přesvědčen, že vojenská řešení nejsou vhodná k řešení konfliktů, poněvadž při nich platí nejvyšší cenu nevinné obyvatelstvo. Jde o upřímnou modlitbu před tváří našeho Pána, která nás proměňuje zevnitř a dává nám pokoj...“ Text modlitby, čteme v ohlášce, „byl dlouho zkoumán, aby mohl být nápomocen všem a všem poskytovat útěchu.“ Volba dne padla na příští pondělí, protože – jak vysvětluje patriarcha Sako – leží v blízkosti závěru mariánského měsíce a v blízkosti měsíce posvátného postu pro muslimy. Právě z toho důvodu nebudu v kostele mluvit pouze já, ale také představitelé sunnitů a šíitů,“ dodává bagdádský arcibiskup.

Modlitby se zúčastní rovněž diplomaté. Jak upřesňuje patriarcha, členové vlády nebyli pozváni z toho důvodu, že je vždy doprovázejí stráže a vojáci. „Jistě, bezpečnost ve městě jako je Baghdád je nezbytná, ale chtěli bychom alespoň jeden den dýchat atmosféru usebranosti a pokoje,“ dodává arcibiskup Luis Raphael Sako.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.