Křesťanské veselí je Božím darem, který má původ v čistém svědomí

27.5.2016 

Slavnostní liturgie ve farnosti římských oratoriánů při kostele Sta Maria in Vallicella zakončila včera oslavy pětistého výročí narození sv. Filipa Neriho. Kardinál státní sekretář Pietro Parolin ji koncelebroval s biskupy a kněžími Kongregace oratoria, kterou sv. Filip založil.

„Druhý apoštol Říma“, jak je sv. Filip nazýván a ctěn, se narodil ve Florencii 21. července 1515. Kardinál Parolin mluvil ve své homilii o veselí a nakažlivé radosti spojovanými s Filipovou postavou. Jeho radost byla plodem setkání s Kristem a jeho poselstvím spásy, řekl. „Je to radost, která má kořeny v osvobození od zla a hříchu, která naplňuje srdce natolik, že ji nelze zadržet.“ Lidé, kteří se setkávali s Filipem „vnímali, že mají před sebou člověka, který našel v Kristu smysl života a kráčel cestami každodenní existence k věčnému štěstí.“ V našem světě poznamenaném egoismem, smutkem a úzkostí je to nadmíru aktuální poselství, dodal kardinál Parolin, poselství, o němž papež František mluví také ve své apoštolské exhortaci Evangelii gaudium.

Svatý Filip říkal, že „vnitřní křesťanské veselí je Božím darem, který má původ v čistém svědomí“, nestačí k němu žoviální charakter. Je to veselí, které vybízí člověka, aby hleděl na svět Božíma očima, neinterpretoval věci pouze v horizontálním smyslu, ale umísťoval je do širšího plánu spásy.
Filip se stal pravým apoštolem, někdy i nepohodlným, hlásal lásku a Boží milosrdenství těm, kdo žili v hříchu a v naprostém zoufalství, přicházel mezi ty, kdo vůbec nepočítali s tím, že by vykoupení bylo „možností v jejich dosahu“. Ačkoliv nemohl změnit osud tisíců bědných lidí, jeho svědectví jej činilo natolik důvěryhodným, že v něm celý Řím uznal svého dobrodince, řekl mimo jiné kardinál Parolin ve své homilii při uzavření jubilejního roku sv. Filipa Neriho.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.