O. Cervellera: Křesťané jsou v Iráku terčem útoků, protože sjednocují Irák

26.5.2016 

Jeden milion dvěstě tisíc euro vynesla sbírka vyhlášená agenturou AsiaNews na podporu iráckých uprchlíků, kteří odešli z Mosulu před hrozbou Islámského státu. Projekt nazvaný „Adoptuj křesťana v Iráku“ probíhá už několik měsíců a podporuje tisíce lidí v úsilí o rekonstrukci země. Jak řekl Vatikánskému rozhlasu ředitel AsiaNews o. Bernardo Cervellera, cílem kampaně je shromáždit 3,5 milionu euro:

„Je to zkrátka křesťanský způsob, jak být nablízku upchlíkům z Mosulu. Pohled na ohromný zástup tisíců lidí – bylo jich více než 100 tisíc – kteří prchali z Mosulu s nadějí na záchranu, byl šokující. Zeptali jsme se proto iráckých biskupů, co můžeme dělat, a oni odpověděli: „Pomocte nám, abychom jim mohli dát najíst“. Lidé nepřestávají přicházet, jdou ve vlnách. Proto jsme vyhlásili tuto akci: „Adoptuje křesťana z Mosulu“, to znamená věnuj alespoň 5 euro, což je obnos, který poskytne jídlo pro jednoho člověka na jeden den. A musím říci, že reakce byla opravdu velká.“

O. Cervellera upřesňuje, že místní církev v Iráku využívá pomoci nejen pro křesťany, ale také pro Jezídy a muslimy, kteří jsou obětí násilností a útlaku ze strany samozvaného Islámského státu. Zatímco zpočátku byly prostředky určeny pouze na stravu a léky, nyní se využívají také na podporu bydlení a budování sítě škol.

„Je krásné, že tito urpchlíci chtějí zůstat v Iráku a pracovat na jeho rekonstrukci. Uprchli z Mosulu, z Planiny Ninive – kterou IS okupuje zhruba dva roky – a odešli do Kurdistánu, který je jedinou trochu pokojnější oblastí Iráku. Utekli do Erbílu a také do hor na severu Kurdistánu, například od Amadiye, Dohuku apod.“

Tradice soužití založená na společné státní příslušnosti a arabské kultuře je v Iráku velmi rozvinutá, dodává ředitel AsiaNews. Křesťané jsou vnímáni jako exponenti arabské kultury, jako její rozvinutá avantgarda, to všechno vzájemné vztahy usnadňuje, dodává.

„Myslím, že křesťané se stali terčem této války tzv. Islámského státu a že jisté státy Perského zálivu přímo či nepřímo podporují IS právě proto, že pokud budou zlikvidováni křesťané, bude zlikvidována jednota Iráku,“ říká otec Bernardo Cervellera.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.