Kardinál Tagle: Je potřeba naučit se pomáhat dobře

25.5.2016 

Odvážně se postavit příčinám konfliktů a migrace, tak zněl apel kardinála Luise Tagleho k účastníkům Humanitárního summitu v Istanbulu. Arcibiskup Manily se jej účastní z titulu předsedy Caritas Internationalis.

S odvoláním na zkušenost této největší a nejvýznamnější církevní charitativní organizace kardinál Tagle poukázal na to, že je nutné nejen „objevit lidskou tvář problému“, ale naučit se také dobře pomáhat. Jak podotkl, mnoho organizací přichází na místa konfliktů a zavádí jakýsi svůj model pomoci, který ne vždy odpovídá skutečným potřebám lidí. Zdůraznil také nutnost vyčleňovat větší obnosy na humanitární pomoc a její rozdělování ve spolupráci s lokální sítí charit, aby podpora přicházela na místo určení co nejkratší cestou.

V souvislosti s migrační krizí předseda Mezinárodní charity zmínil ohromnou disproporci mezi prostředky určenými na zbrojení a na humanitární pomoc. „Je nutné nejen postavit se odvážně příčinám existujících krizí, ale více se angažovat ve výchově a budování míru a investovat do rozvoje,“ řekl kardinál Tagle s odkazem na to, že setkání v Istanbulu má pomoci k lepšímu a důstojnějšímu životu milionů lidí na celém světě.

Na I. světový humanitární summit se sjeli do Turecka nejvyšší představitelé vlád z celého světa a na 5 tisíc exponentů politiky, ekonomiky i humanitárních a nevládních organizací. Společně mají připravit reformu humanitární pomoci na světě.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.