Papež: Modlitba uchovává víru

25.5.2016 

Na Svatopetrském náměstí se dnes po ránu sešlo 25 tisíc lidí na generální audienci. Zahájilo ji čtení z Lukášova evangelia (18,1-5), které podává podobenství o bezbožném soudci a neodbytné vdově. Petrův nástupce se ve své katechezi zaobíral modlitbou jakožto pramenem milosrdenství, poukázal na souvislost mezi vírou a modlitbou a v závěru řekl:

Modlitba pomáhá uchovávat víru v Boha a svěřovat se mu, i když nerozumíme Jeho vůli.
...
Předmět prosby se stává druhořadým, důležitý je především vztah s Otcem. Takto působí modlitba: proměňuje touhu a utváří ji podle Boží vůle, ať už je jakákoli, protože kdo se modlí, uchází se především o sjednocení s Bohem, který je milosrdnou Láskou.
Podobenství končí otázkou: „Ale nalezne Syn člověka na zemi víru, až přijde?“ (v.8). Touto otázkou jsme všichni varováni: nesmíme upustit od modlitby, i když není opětována. Modlitba uchovává víru a bez ní víra vrávorá! Prosme Pána o víru, která se stává ustavičnou a vytrvalou modlitbou, jako u oné vdovy z podobenství; víru, která se živí touhou po Jeho návratu. A v této modlitbě zakoušejme soucit Boha, který jako Otec, pln milosrdné lásky, jde v ústrety svým dětem.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Papež František v závěru generání audience věnoval pozornost několika aktualitám:

Na dnešek připadá Mezinárodní den pohřešovaných dětí. Je povinností všech chránit děti, zejména těch, které jsou vystaveny vysokému riziku vykořisťování, obchodování a zneužívání. Kéž občanští i náboženští představitelé pohnou svědomím lidí, aby byla odstraněna lhostejnost vůči strádání osamocených a vykořisťovaných dětí, které jsou odlučovány od svých rodin a svého sociálního kontextu, dětí, které nemohou klidně vyrůstat a hledět s nadějí do budoucnosti. Všechny zvu k modlitbě za to, aby každé z nich bylo navráceno náklonnosti svých nejdražších.

Zmíněný mezinárodní den byl zaveden roku 1983 na památku šestiletého Ethana Patze, uneseného v New Yorku 25. května 1973 a nikdy nenalezeného. Podle Mezinárodního centra pro ztracené a zneužívané děti (ICMEC) se sídlem v USA ročně na světě zmizí beze stopy 8 milionů dětí. I v samotné Evropě je to za rok 270 tisíc dětí.

Svatý otec potom obrátil pozornost k zítřejší slavnosti Božího Těla:

Zítra v sedm večer budu na Náměstí sv. Jana na Lateránu sloužit mši svatou, po níž budeme adorovat Nejsvětější svátost v procesí do baziliky Santa Maria Maggiore. Římany a poutníky zvu k účasti na tomto slavnostním aktu víry a lásky k Ježíši, skutečně přítomnému v eucharistii.

A zcela nakonec - po společné modlitbě Otče náš - papež ještě připojil:

Minulé pondělí došlo v milované Sýrii k několika teroristickým atentátům, které přinesly smrt stovce bezbranných civilistů. Všechny vybízím k modlitbě, aby milosrdný Otec na přímluvu Matky Boží daroval věčné odpočinutí obětem, potěšil pozůstalé a obrátil srdce těch, kdo rozsévají smrt a zkázu.

Po společné modlitbě Zdrávas Maria Petrův nástupce všem požehnal.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.