Ukrajinský biskup: propaganda chce vytvořit představu zmatku a vést k lhostejnosti

21.5.2016 

Ukrajinci jsou papeži vděční za to, že při středeční generální audienci znovu připomněl světu utrpení jejich země. Biskup Boris Gudziak (foto) se nicméně domnívá, že užívané slovo „konflikt“ je příliš slabé na to, aby vyjádřilo, co se na Ukrajině děje. „Už dva roky jde o regulérní válku. Každý den umírají lidé. Smrtelných obětí je už 10 tisíc. 5 milionů lidí bylo poškozeno vojenskými operacemi. Uprchlíků jsou 2 miliony,“ líčí situaci biskup Gudziak. O to důležitější je papežův apel – zdůrazňuje ukrajinský biskup. Mnoho lidí je přesvědčeno - dokonce i v evropské církvi - že na Ukrajině se všechno urovnalo. Některé episkopáty neodpověděly na papežovu výzvu ke sbírce peněz v kostelech. Jestliže však bude ruská invaze pokračovat, může to vést k závažnější krizi v Evropě než události na Blízkém východě – říká biskup Gudziak.

„Ekonomické sankce proti agresorovi jsou sice účinné, ale příliš slabé a příliš pomalu zaváděné na to, aby zadržely Rusko a připomněly mu, že invaze na Ukrajině je nejen pošlapáním mezinárodního práva, ale také lidských práv. Musíme si uvědomit, že jde o hybridní válku. Zaprvé nebyla vypověděna, přestože v určitých chvílích bylo na Ukrajině nebo v jejím pohraničí až 80 tisíc ruských vojáků. Zadruhé není to pouze militární válka, ale doprovází ji činnost, která má destabilizovat sociální a politické struktury na Ukrajině. Kromě toho probíhá také velká propagandistická válka, jejímž cílem je vytvořit informační zmatek i na mezinárodní úrovni. Jde o to vyvolat dojem, že situace není jasná, protože - jak známo - v takovém případě politici, vlády a dokonce i biskupové vystupují zdrženlivě. Viděli jsme to také ve Vatikánu, kde se objevila tvrzení, že jde o občanskou, bratrovražednou válku. V této situaci lidé zachovávají distanc, říkají, že nikdo neví, jak se věci mají, a lepší je nic neříkat a nic nedělat. Ale právě díky tomuto nezaangažovanému postoji může válka pokračovat,“ řekl biskup Gudziak.

Posluchače Vatikánského rozhlasu prosí biskup Gudziak především o modlitbu. Připomíná, že katolíci na Ukrajině již byli svědky rozkladu velkého impéria. Byl to zázrak vymodlený miliony věřících a podepřený velkou obětí mučedníků. „Proto víme, že modlitba je nejdůležitější,“ zdůrazňuje ukrajinský biskup. Evropské křesťany kromě toho prosí, aby usilovali o věrohodné informace na téma Ukrajiny, aby byli kritičtí k tomu, co říkají média. Válka na Ukrajině je válkou se zlem, s pozůstatky sovětské ideologie, řekl Vatikánskému rozhlasu biskup Gudziak, který je ordinářem ukrajinských řeckokatolíků ve Francii, Švýcarsku a zemích Beneluxu.

Je třeba upřesnit, že papež František mluvil na generální audienci 4. února 2015 nikoli o občanské, nýbrž o bratrovražedné válce vedené mezi křesťany.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.