Běloruské ikony ve Vatikánu

19.5.2016 

Včerejší generální audience se zúčastnila velká skupina Bělorusů. Přijeli na děkovnou pouť u příležitosti 25. výročí obnovení církevních struktur v této zemi a zároveň na významnou ekumenickou akci ve Vatikánských muzeích. Hovoří arcibiskup Tadeusz Kondrusiewicz:

„Z Běloruska přijela dost velká delegace. Ve Vatikánských muzeích se otevírá výstava běloruských ikon, jak katolických tak i pravoslavných (foto). Na audienci byli také představitelé obou církví a katolicko-pravoslavný sbor, který nás naladil do dobré atmosféry modlitby. Výstava je velmi důležitá, jak pro církev tak pro náš stát.“

Výstava inaugurovaná včera odpoledne v Rafaelově sále Pinakotéky Vatikánských muzeí nese název: Ikony v Bělorusku od 17. do 21. století. Expozice je otevřena pro veřejnost ode dneška (19. května) do 25. července. Vystavená díla pocházejí ze sbírek sakrálního umění Národního muzea v Minsku. Podnět k uskutečnění výstavy dalo loňské setkání kardinála státního sekretáře Pietra Parolina s běloruskou vládou v březnu minulého roku.

Jak uvedl ředitel Vatikánských muzeí, Bělorusko leží na hranici katolického a pravoslavného světa. Expozice proto chce ukázat prvky běloruského umění, které sbližují „obě plíce“ křesťanské Evropy – východní a západní. „Ekumenismus se buduje také prostřednictvím kulturní výměny,“ zdůraznil prof. Antonio Paolucci.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.