Papež k diplomatům: na dnešní krize je třeba reagovat moudrostí a soucitem

19.5.2016 

Papež František převzal pověřovací listiny od šestice nových velvyslanců akreditovaných při Svatém stolci. Jde o reprezentanty Estonska, Malawi, Namíbie, Seychel, Thajska a Zambie. S poukazem na kulturní i náboženskou roznorodost této skupiny diplomatů papež konstatoval, že všechny spojuje lidství a poslání pečovat o společnost a stvoření:

Tato služba získala na naléhavosti zvláště v situaci, kdy mnoho lidí na světě trpí kvůli konfliktům a válkám, migraci a nucenému přesídlováním a nejistotě způsobené ekonomickými obtížemi. Tyto problémy si žádají nejen to, abychom je reflektovali a diskutovali o nich, ale žádají si také konkrétní znamení solidarity s našimi bratry a sestrami, kteří jsou v situaci vážné nouze.

Papež František vybízel diplomaty, aby se zasazovali především o mír, sociální spravedlnost a péči o náš společný dům. Poukázal na to, že tato činnost je stále náročnější ve světě, který je stále více fragmentalizovaný a polarizovaný. Svatý otec zmínil rovněž strach z terorismu a z kulturních i hospodářských změn, které s sebou nesou migrační proudy:

Jsou to obavy, které jsou srozumitelné a které nemůžeme s lehkostí opomíjet, nicméně je nutné čelit jim s moudrostí a soucitem, tak aby práva a potřeby všech byly respektovány a podporovány.

Papež diplomaty vybídl, aby se stali hlasem těch, jejichž volání není slyšet: těch, kdo jsou sužováni tragickým násilím a nucenou migrací.

Cesty diplomacie nám pomáhají šířit a předávat toto volání a hledat řešení mnohotvárných příčin, které jsou v základu dnešních konfliktů. Uskutečňuje se to zejména v úsilí odzbrojit ty, kdo užívají násilí, stejně jako v potírání zhoubných jevů obchodu s lidmi a obchodu s narkotiky, který toto zlo často doprovází.

Papež František dodal, že ačkoli je nutné usilovat o mír, aby lidé mohli zůstávat ve své vlasti, současná chvíle nás volá k pomoci uprchlíkům. Zdůraznil, že je nutné budovat kulturu dialogu, která – jak dodal s odvoláním na svůj projev při přebírání ceny Karla Velikého – vnímá druhého jako platného mluvčího, kterému je třeba naslouchat.

Tímto způsobem budeme podporovat integraci, která ctí identitu migrantů, zachovává kulturu společnosti, jež je přijímá, a zároveň obě strany obohacuje,

dodal papež František.
Petrův nástupce také požádal nové velvyslance, aby tlumočili jeho bratrský pozdrav pastýřům a věřícím katolických komunit ve svých zemích a povzbudili je, aby byli za každých okolností posly naděje a míru. Zvláštní podporu a solidaritu vyjádřil křesťanům v zemích, kde jsou minoritou. A na závěr popřál velvyslancům vše dobré v plnění jejich právě započaté mise a přislíbil jim součinnost úřadů Římské kurie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.