Kostelů se netřeba zbavovat, bude jich ještě třeba - říká francouzský biskup

18.5.2016 

Prázdné kostely ve Francii se ještě mohou zaplnit – říká arcibiskup Jean Legrez z Albi na jihu země. Církev se podle něho nemá zbavovat svých chrámů, protože nevíme, co nás v budoucnu čeká. Období dechristianizace může skončit. Kromě toho se lidé znovu vracejí na venkov a některé opuštěné oblasti se znovu zalidňují.

Arcibiskup z Albi připomíná, že jednou z příčin vyprázdnění kostelů jsou demografické pohyby, k nimž došlo v posledních desetiletích. Lidé odešli z vesnic do měst. Proto v nových městských čtvrtích kostely chybí a na venkově jich je příliš mnoho. Tato tendence se však začíná obracet díky nové tendenci práce na dálku. V jeho arcidiecézi už k těmto případům dochází.

Arcibiskup Legrez pro deník La Croix uvedl, že ani on ani většina francouzských biskupů se nechce zbavovat svých kostelů. Vybízí proto věřící, aby v očekávání na náboženské obrození země dbali o kostely v místu svého bydliště, scházeli se v nich k modlitbě a k liturgii hodin. Tam, kde není zbytí, je třeba rozvážit, jak využít sakrální stav by k jiným cílům, s plným respektem ke jejich charakteru.
(Foto kostela proměněného na ubytovnu pro migranty.)

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.