Papež: Ignorovat chudého znamená pohrdat Bohem

18.5.2016 

Na Svatopetrském náměstí se dnes dopoledne sešlo asi 35 tisíc lidí na generální audienci. V jejím úvodu bylo přečteno podobenství o boháčovi a Lazarovi z Lukášova evangelia (Lk 16, 19-20a.22.24-25) a papež František ve svojí katechezi rozvinul téma vztahu chudoby a milosrdenství.
Oba protichůdné a vzájemně nesouvisející životní osudy bezejmenného boháče a chudého Lazara jsou dramatickou výzvou, která je určena každému. „Boháč – řekl papež František – bude odsouzen nikoli pro svoje bohatství, nýbrž pro svoji neschopnost mít s Lazarem soucit a neochotu poskytnout mu pomoc.“

Na onom světě se situace obrací. Chudák Lazar je odnesen anděly do nebe k Abrahamovi, zatímco boháč zakouší muka. Boháč tedy „zdvihl oči a viděl zdálky Abraháma a v jeho náruči Lazara“. Zdá se, že Lazara spatřuje poprvé, ale jeho slova jej prozrazují: „Otče Abraháme – říká - slituj se nade mnou a pošli Lazara, ať omočí aspoň kousek prstu ve vodě a ovlaží mi jazyk, protože zakouším muka v tomto plamenu.“ Nyní boháč Lazara poznává a žádá jej o pomoc, zatímco v životě se tvářil, že jej nevidí. Kolikrát jen mnozí lidé dělají, že nevidí chudé! Chudí pro ně neexistují. Předtím mu odmítal dát i zbytky ze svého stolu a nyní chce, aby mu přinesl něco k pití! Dosud věří, že má moc uplatňovat práva svého předchozího sociálního postavení. Abrahám prohlašuje, že jeho žádost nelze vyslyšet, a podává klíč k celému příběhu. Vysvětluje, že dobro a zlo je distribuováno tak, aby byla kompenzována pozemská nespravedlnost, a dveře, které v životě oddělovaly boháče od chudého, se proměnily ve „velikou propast“. Dokud byl Lazar před jeho domem, existovala pro boháče možnost spásy, totiž otevřít dveře a pomoci Lazarovi, ale nyní, když oba zemřeli, se situace stala neodčinitelnou. Vůbec zde není přímo zmiňován Bůh, avšak podobenství předkládá jasné varování: Boží milosrdenství vůči nám se váže k našemu milosrdenství vůči bližnímu. Když chybí to druhé, pak ani to první v našem srdci nenajde prostor, nebude moci vstoupit. Pokud neotevřu dokořán bránu svého srdce chudému, pak zůstane zavřena také Bohu. A toto je strašné.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Svatý otec potom jako obvykle zvlášť oslovil poutníky některých jazykových skupin. Kromě španělsky mluvících poutníků, k nimž promlouvá v jejich mateřštině, obrací se k nim italsky za pomoci tlumočníka. Jednou z deseti vybraných jazykových skupin, které dnes papež František oslovil, byli také poutníci z Ukrajiny:

Zdravím zvláště ukrajinské děti, sirotky a uprchlíky z ozbrojeného konfliktu, který nadále trvá ve východní části země. Stále se modlím, aby na přímluvu Nejsvětější Panny bylo dosaženo trvalého míru, který by ulevil tolik zkoušenému obyvatelstvu a přinesl novým generacím klidnou budoucnost.

Asi osmdesát ukrajinských dětí (foto) přijelo do Říma v rámci sociálního projektu Children for peace around the world, který vloni v prosinci zahájilo maďarské velvyslanectví na Ukrajině. Maďarsko nabídlo, že bude financovat letní rekreaci tisícovky ukrajinských sirotků a uprchlíků a doufá, že se mu podaří zapojit také další členské země EU.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.