Ukrajinský patriarchát ? jedině s papežovým požehnáním

16.9.2004 

Kardinál Lubomyr Huzar věnoval obsáhlý pastýřský list otázce vzniku řecko-katolického patriarchátu na Ukrajině. Připomíná v něm, že idea patriarchátu má dlouhou tradici jak u pravoslavných, tak u katolíků východního obřadu. Podotýká, že o potřebě vytvářet nové patriarcháty mluví koncilní dekret o východních katolických církvích. Totéž zopakoval nedávno Jan Pavel II. v posynodní exhortaci Pastores gregis.

Nejvyšší představitel ukrajinské řeckokatolické církve odmítá protesty proti vzniku patriarchátu. Podle kardinála Huzara to není krok namířený proti pravoslavným a nijak nezúží jejich dosavadní práva. Stejně tak odmítá obavy, že by patriarchát mohl oslabit vazbu ukrajinských řecko-katolíků s Petrovým stolcem, nebo že posílí nenávist k jiným národnostem. ?Patriarchát, ve kterém jsou pěstovány křesťanské ctnosti ? čteme v dokumentu ? nemůže být nakloněn šovinismu.?

Kardinál Huzar se staví za přívržence patriarchátu. Nesouhlasí však se stupňováním napětí a tendencí k mimocírkevním metodám, které věci škodí. V závěru listu říká: ?Bez požehnání Svatého otce a bez náležité pokory z naší strany, by se náš patriarchát mohl stát ránou na těle obecné církve. To nám velí zachovat prozíravost.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.