Předsedkyně Unie generálních představených ženských řeholí: diakonát nám náleží

16.5.2016 

Řeholnice nerezignují na úsilí o jáhenskou službu. „Zdá se nám, že diakonát by nám měl být právem přiznán, protože lidé nás vnímají právě tak a mnohé z nás jsou povolány ke službě, která je ve skutečnosti jáhenská,“ uvedla matka Carmen Sammutová (foto), která stojí v čele Mezinárodní unie generálních představených ženských řeholí, v rozhovoru pro deník La Repubblica.

Jáhenské svěcení pro ženy bylo jedním z postulátů, které řeholnice vznesly minulý čtvrtek během setkání s papežem Františkem. Sestry se přitom odvolávaly na praxi prvotní církve. Papež se nicméně ihned vymezil s tím, že charakter služby tzv. diakonek v rané církvi není jasný. Přislíbil však, že to ověří a že tímto úkolem pověří novou komisi. Jak později připomněl vatikánský mluvčí, církev se touto otázkou už podrobně zabývala a Mezinárodní teologická komise jí věnovala zvláštní dokument.

Podle matky Sammutové však otázka není ještě uzavřena a je důležité, aby se o ní mluvilo. Připomíná, že Ježíš byl blízko ženám, dovoloval si věci, které byly v jeho době považovány za pohoršlivé. „Potom však církev bohužel rozdělila muže a ženy a je to katastrofální rozdělení,“ domnívá se tato řeholnice původem z Malty. Rozhořčena je například faktem, že Ježíš je ve scénách Poslední večeře představovaný výlučně v kruhu mužů. Večeře bez žen jí připadá nemožná. V každém případě vize církve, v jejímž vedení jsou pouze muži, se zakořenila. „Myslím, že přišel čas, osvobodit se od ní a začít přikládat náležitou váhu přítomnosti žen v církvi,“ řekla předsedkyně Mezinárodní unie generálních představených pro italský list. Dodala nicméně, že řeholnice neusilují o kněžské či biskupské svěcení. Chceme však, aby náš diakonát byl uznán jako služba, protože je to ku prospěchu lidí, dodala matka Carmen Sammutová.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.