Papež: Duch svatý nepřináší nějaké jiné učení, ale dává život a účinnost tomu Ježíšovu

15.5.2016 

Na Svatopetrském náměstí se shromáždilo asi 50 tisíc lidí, aby vyslechli pravidelnou nedělní promluvu Petrova nástupce. Ten v samotném jejím závěru řekl:

Posláním Ducha svatého je vyučovat a připomínat, tedy vyučování a upamatovávání. Řekl nám to Ježíš: „Přímluvce Duch svatý, kterého Otec pošle ve jménu mém, ten vás naučí všemu a připomene vám všechno ostatní, co jsem vám řekl“ (v.26). Duch svatý nepřináší jiné učení, nýbrž dává život a účinnost Ježíšovu učení, aby nebylo plynutím času smazáno či oslabeno. Toto učení vštěpuje Duch svatý do našeho srdce, pomáhá nám osvojit si jej v nitru, aby se stalo součástí nás, tedy tělem našeho těla. Zároveň připravuje naše srdce, aby bylo schopno opravdu přijmout Pánova slova a Pánovy příklady. Pokaždé, když přijímáme Ježíšovo slovo ve svém srdci s radostí, je to dílo Ducha svatého.
Pomodleme se nyní společně – letos naposledy – Regina Caeli a prosme Pannu Marii o mateřskou přímluvu. Kéž nám vyprosí milost být oživeni mocí Ducha svatého, abychom s evangelní neohrožeností dosvědčovali Krista, a stále více nás otevírá plnosti Jeho lásky.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy promluvy před Regina Caeli je ZDE

Po hlavní promluvě papež František dodal:

Drazí bratři a sestry,
dnes bylo ve velice příhodném kontextu Letnic zvěřejněno moje poselství k příštímu Světovému dni misií, který je každoročně připomínán v měsíci říjnu. Duch svatý ať dodá sil všem misionářům
ad gentes a podporuje misijní poslání církve v celém světě. Duch svatý ať nám pošle také silnou mládež – chlapce i děvčata – kteří budou mít ochotu zvěstovat evangelium. O to dnes prosme Ducha svatého.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.