Zpráva o stavu náboženské svobody

16.9.2004 

Ve Spojených státech byla zveřejněna VI. zpráva o dodržování náboženské svobody na světě. Osm zemí a z toho tři nové se ocitlo na seznamu států, kde budí znepokojení porušování práva obyvatel na svobodné vyznávání víry. Zpráva analyzuje situaci ve 190-ti zemích světa.

Obavy budí náboženské represe v Číně, kde je ve věznicích mnoho členů tzv. podzemní církve. Častou jsou biti, mučeni a místa kultu jsou ničena. Podobná je situace v Severní Koreji. V Barmě se represe dotýkají jak buddhistických mnichů, tak křesťanských duchovních i vyznavačů islámu. Irán diskriminuje náboženské menšiny ? sunnitské muslimy, židy a křesťany. Súdán usiluje o zavedení islámského zákonodárství i pro vyznavače jiných náboženství. Nově přibyly jako státy notoricky porušující svobodu vyznání také Saúdská Arábie, Eritrea a Vietnam.

V Saúdské Arábii je zakázána veřejná náboženská činnost všem kromě muslimů. Porušení zákazu je postihováno vězením nebo deportací. Vládou placení muslimští kazatelé často napadají jiná náboženství. Konverze z islámu k jinému náboženství je trestáno smrtí.

Ve Vietnamu pyká ve vězeních za své náboženské přesvědčení nejméně 45 osob. Jsou mezi nimi buddhisti, katolíci i protestanti. Represe v Eritrey se oproti tomu týkají hlavně radikálních protestantů a svědků Jehovových.

Americká zpráva o dodržování náboženské svobody naopak pozitivně ocenila změny, ke kterým během minulého roku došlo v Iráku, Gruzii a v Turecku.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.