Papežská kolej Nepomucenum poskytuje zázemí České škole

14.5.2016 

V Papežské koleji Nepomucenum dnes proběhlo slavnostní zakončení projektu Rok s Karlem IV., na kterém se podíleli žáci České školy Řím. Associazione Praga, krajanské sdružení, které školu provozuje, při té příležitosti udělilo čestné členství rektorovi koleje P. Petru Šikulovi, vicerektorovi P. Romanu Czudkovi a sestře Blance Drozdové SCB.

Papežská kolej Nepomucenum hostí Českou školu od jejího vzniku v roce 2011. Ředitelka školy, prof. Kateřina Zoufalová di Paola, poděkovala představitelům koleje za všestrannou podporu a za to, že se vytvářejí domov pro krajanské společenství žáků a jejich rodin.
700. výročí narození Otce vlasti, které připadá přesně na dnešní den, připomněli žáci školy živými obrazy ze života Karla IV. (mladší žáci), na něž navázaly vtipně sehrané autorské scénky starších žáků. Projekt Rok s Karlem IV. pak uzavřela přednáška PhDr. Markéty Pánkové z Muzea Jana Amose Komenského v Praze, s nímž škola dlouhodobě spolupracuje.

Česká kolej v Římě byla založena v roce 1884 jako Bohemicum. V roce 1929 pak byla dostavena samostatná budova jeho nástupnické instituce, koleje nazvané Nepomucenum. Třetinu nákladů na stavbu uhradil protektor koleje, papež Pius XI.
V Nepomucenu sídlí od roku 1993 rovněž Český historický ústav v Římě, který je součástí Akademie věd ČR. Papežská kolej tedy poskytuje zázemí jediným českým kulturním institucím v Římě, které vykazují pravidelnou činnost.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.