?Specialisté na obtížné misie? zvolili generálního představeného

16.9.2004 

54. generální kapitula misionářů oblátů Neposkvrněné P. Marie zvolila na svém 34 shromáždění nového generálního představeného. Stal se jím 57-ti letý otec Wilhelm Steckling. Narodil se v Německu, ale svůj kněžský život strávil na misiích v Paraguaji. Generálním představeným kongregace bude příštích 6 let.

U našeho mikrofonu je O. Steckling. Jaké hlavní linie vzešly z generální kapituly pro vaši misijní činnost?

Ukazatelé, které povstaly doposud z generální kapituly jsou zajímavé. Týkají se například formace mladých. Doposud jsme zůstávali při formaci na národní platformě. Nyní bychom si přáli větší otevřenost, multikulturní formaci, která povede k většímu porozumění mezi různými kulturami. Mluvili jsme také o sekularizovaném světě, o obnově misijní činnosti. V současnosti už probíhá jeden zkušební projekt v Anglii, kde působí skupina mladých oblátů, podobně je tomu ve Francii.

Obláti Neposkvrněné P. Marie jsou ?specialisty na obtížné misie.? Jste zastoupeni na všech kontinentech. Jaké jsou hranice vašich misií na počátku 3. tisíciletí?

Papež Pius XI. nás označil za ?specialisty na obtížné misie?. V minulosti byly známé naše misie na severu Kanady, mezi eskymáky. Tam naše misie pokračují. Dnes ale stojíme před snad ještě důležitější hranicí ? tou je mezináboženský dialog. Máme misie v muslimských zemích, v zemích často zmítaných ozbrojenými konflikty, jako třeba jih Filipín. Další hranicí je evropský východ. Několik nových fundací vzniklo v Bělorusku, Rumunsku a v dalších ex-komunistických zemích. Takže je spoustu práce. Vždycky říkám, že misionář není nikdy nezaměstnaný.

To byla slova nového generálního představeného misijní kongregace oblátů Neposkvrněné P. Marie. Připomeňme, že u nás obláti působí v Klokotech u Tábora. Kongregaci založil před 170 lety francouzský kněz sv. Evžen de Mazenod. Charismatem oblátů je práce mezi chudými a potřebnými, ale také ve společnosti, která je stále více konzumní. Kongregace má 4 a půl tisíce členů, kteří pracují v 64 zemích světa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.