Petrův nástupce navštívil Papežskou církevní akademii

13.5.2016 

„Krásné, intenzívní, rodinné setkání“ – tak definuje deník Svatého stolce čtvrteční večerní návštěvu Petrova nástupce v Papežské církevní akademii, která vychovává budoucí církevní diplomaty. V současné době v ní studuje 33 kněží ze 14 zemí, jejichž jménem papeže přivítal předseda Akademie, arcibiskup Giampiero Gloder. Svatý otec se pak se studenty v kapli pomodlil nešpory, osobně každého pozdravil a strávil s nimi zhruba hodinu v otevřeném a spontánním dialogu. Před oficiální promluvou dal papež přednost odpovědím na otázky studentů.

V souvislosti s diplomatickou službou u Svatého stolce zdůraznil její krásu a důležitost pro život církve, ale stejně tak poukázal na obtíže a problémy. Na otázku, jaká očekávání se vkládají do budoucího apoštolského nuncia, Svatý otec nastínil tři základní hlediska: za prvé je to inteligentní diplomacie, která spojuje diplomatické umění s milosrdnou láskou, buduje mosty mezi kulturami, společnostmi a vládami a zpřítomňuje církev a hlas evangelia. Dále zdůraznil pastorační rozměr diplomatické služby, který se vyznačuje živým a konkrétním kontaktem s Božím lidem a který skrze důsledné a velkorysé svědectví kněžského života vytváří atmosféru důvěry. A konečně se zmínil o sebeodříkání, což je ctnost, která nevyšla z módy, nýbrž posiluje vztah s Pánem a zaměřuje kněžský život na to, co je podstatné.

Církevní diplomaté prožívají kněžské poslání ve světě, který se často jeví vzdálený křesťanskému poselství, anebo se vůči němu staví lhostejně. Petrův nástupce v této souvislosti upozornil na Kristova slova z Janova evangelia: „Já jsem přemohl svět“ (Jan 16,33). Zvou nás, abychom neměli strach z nepochopení a pronásledování, abychom stále důvěřovali v sílu Pánova zmrtvýchvstání. Papež poukázal na přítomnost a působení zlého ducha, který vhání lidi do sporů a válek, zotročuje je pomocí peněz a moci až do té míry, že se staví na místo Boha stvořitele a opakují tak příběh Babylónské věže.

V rozhovoru s mladými církevními diplomaty papež vyzdvihl nutnost osobní a církevní reformy, která má vycházet z duchovní dimenze a přispívat k jejímu pronikání do celého života. Zvláště důležité je to pro dnešní pastýře, kteří jsou vystaveni pokušením pohodlnosti, zesvětštění a vlažnosti. Petrův nástupce zároveň vyzval k následování mnoha vzorů oddanosti, služby a životní svatosti, které lze objevit v církvi a mezi duchovními, včetně římské kurie.

Papež se pozastavil rovněž u aktuálních témat – ekumenismu, náboženského fundamentalismu, vztahu mezi milosrdenstvím a spravedlností a evropské situace. Posláním církve je přinášet smíření, řekl papež při čtvrteční návštěvě Papežské církevní akademie, kterou zakončila společná večeře.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.