Papež přijal členy Kruhu sv. Petra

9.5.2016 

Vaše sdružení je výrazem církve, která vychází ven, přichází hledat, navštěvovat, naslouchat a podporovat nejchudší, řekl papež František členům „Kruhu sv. Petra“ (Circolo di San Pietro). Tato dobrovolnická organizace registrovaná při vatikánském státu byla založena z iniciativy laiků na podporu magisteria zejména v oblasti charitativní práce a sociálního apoštolátu v pohnutých dobách italského obrození. V jejím mottu stojí: modlitba, činnost a oběť. V současné době má asi 450 členů a asistuje 11 tisícům lidí.

„Po každém z vás se žádá nejen to, abyste pouze vycházeli vstříc potřebným, ale abyste jim přinášeli Ježíše. Máte k nim přicházet jako Pánovi učedníci a přátelé. Jde o to sdílet Jeho slovo, slovo evangelia, následovat jeho gesta odpuštění, lásky a darování. Nevyhledávat vlastní prestiž, nýbrž dobro druhých,“ řekl Svatý otec.

Jako vzor před ně předestřel obraz P. Marie jako ikony víry:

„Jedině ve víře lze přinášet Ježíše a nikoli sebe sama. V tomto Svatém roce milosrdenství, ve kterém se ubíráme cestou slitovných skutků, jsme povoláni obnovit svou víru. Abychom zprostředkovávali Pánovo navštívení těm, kdo trpí na těle a na duchu, musíme pěstovat víru, tu víru, která se rodí z naslouchání Božímu slovu a z hlubokého hledání společenství s Ježíšem.“

Papež František povzbudil členy sdružení, aby pokračovali ve svém svědectví evangeliu milosrdné lásky a byli nástrojem Boží něhy ke každému člověku, zejména k těm, kdo jsou nejvíce křehcí a odepsaní. V závěru poděkoval za tzv. Svatopetrský halíř, tedy výnos sbírky, kterou toto sdružení shromažďuje právě jako podporu charitativních děl Římského biskupa.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.