Kardinál Erdö o migraci: V Evropě nikdo zdi nestaví

4.5.2016 

Evropští biskupové varují před příliš chvatným a povrchním hodnocením migrační krize v Evropě. Prezídium Rady konference evropských episkopátů (CCEE) zakončilo návštěvu ve Vatikánu. Biskupové byli přijati papežem a navštívili řadu vatikánských úřadů. Při závěrečné tiskové konferenci v budově Vatikánského rozhlasu (fofo) novináře nejvíce zajímal jejich postoj k migrační krizi. Odkazovali při tom na jasný postoj papeže Františka, který jednoznačně odmítá stavění zdí. Předseda Rady, kardinál Péter Erdö z Budapešti, hned v úvodu poznamenal, že zdi nikdo v Evropě nestaví.

„Zdi se nestaví v žádné zemi. Jsou tu ploty, hranice z ostatnatého drátu, ale vždy existovala a nadále existuje možnost legálního překročení hranic pro ty, kdo hledají azyl a neodmítají prokázat totožnost. Chtěl bych na tomto místě říci, že v minulém roce prošlo přes Maďarsko 430 tisíc migrantů. Z toho 100 tisíc odmítlo prokázat totožnost. Proto bylo rozhodnuto zastavit toto překračování hranic bez jakékoli kontroly. Nešlo o uzavření země. Samozřejmě, Maďarsko bylo kritizováno, ale kontext není dodnes plně ozřejmený, a proto nelze tak snadno soudit tu či onu zemi,“
řekl ve Vatikánu maďarský primas.

Podle kardinála Erdö migrační krize odkryla jiný závažný problém Evropské unie, kterým jsou stále existující ohromné rozdíly v majetnosti mezi západními a postkomunistickými zeměmi. Právě proto nechtějí migranti zůstávat v chudších zemích Unie. Vědí totiž, že jinde mohou získat dvakrát až třikrát vyšší sociální dávky. Pokud bychom je nutili, aby se usídlili v chudších zemích, znamenalo by to omezování jejich osobní svobody, podotkl kardinál Erdö.
Členové prezídia evropských episkopátu uvedli, že o problému migrace hovořili rovněž s papežem. František ihned upozornil na hlavní příčinu této krize, kterou je chybějící mír, obchod se zbraněmi a zisky z trvajících konfliktů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.