Papež: po setkání slov se setkávají srdce a začíná dialog přátelství

4.5.2016 

Před zahájením generální audience papež František přijal účastníky čtvrtého kolokvia pořádaného Papežskou radou pro mezináboženský dialog a ammánským „Královským institutem pro mezináboženská studia“ (Royal Institute for Interfaith Studies). Jeho tématem jsou tentokrát hodnoty, které sdílejí věřící a občané v sociálním a politickém životě.

Papež vyjádřil vděčnost pořadatelům setkání a připomněl svou návštěvu Jordánska v květnu roku 2014. „Je to krásná vzpomínka, kterou si v sobě nesu,“ řekl. K tématu setkání pak poznamenal:

„Je to konstruktivní práce. Žijeme v době, v níž jsme přivykli ničení, které přinášejí války. Avšak práce na dialogu a sblížení nám vždy napomáhá budovat.“

Klíčovým slovem setkání tohoto druhu je „dialog“, pokračoval papež. Znamená to vycházet ze sebe prostřednictvím slova a naslouchat slovu druhého. Takto se mohou setkat dva způsoby myšlení:

„Po setkání slov dochází k setkání srdcí a začíná dialog přátelství, který končí stisknutím ruky. Slovo, srdce, ruce. Je to prosté! Dokáže to i malé dítě.... Proč bychom to neudělali my? A toto je malý, maličký krok, který buduje přátelství a společnost. Všichni máme společného Otce: jsme bratři. Pojďme po této cestě, která je krásná! Děkuji vám za to, že jste přesvědčeni, že kráčet po této cestě je dobré“
- řekl papež František.v krátké improvizované promluvě k účastníkům mezináboženského kolokvia.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.