Přesídlování uprchlíků do Kanady nás velmi zraňuje, říká syrský biskup

3.5.2016 

Byl bych rád, kdyby Kanada pomáhala Syřanům zůstat v Sýrii, řekl mechitský katolický arcibiskup Aleppa Jean-Clément Jeanbart (foto) při své návštěvě v Montrealu. Na dotaz, co si myslí o přijetí 25 tisíc syrských uprchlíků v minulých měsících, odpověděl: „Netěší nás, když vidíme, jak kanadská vláda stěhuje uprchlíky a usnadňuje jejich integraci. Zraňuje nás to. Velice!“ – čteme v reportáži pro Catholic Herald.

Arcibiskup Jeanbart zná Kanadu velmi dobře. Žije tam část jeho rodiny, kterou pravidelně navštěvuje. Má však za to, že tamní obyvatelstvo nechápe, o co v Sýrii skutečně jde. „Je jim líto Syřanů a křesťanů. Ale vědí opravdu něco o jejich problémech? Myslím, že ne. Jinak by se totiž museli zasadit za skončení této války,“ dodává melchitský arcibiskup. Skutečnou pomoc vidí v pomoci lidem zůstat tam, kde jsou, mít k dispozici základní potřeby, ale také dospět k míru, přimět všechny rebely a teroristy k dohodě a najít politické řešení.

Vedle každodenních lidských tragédií arcibiskup Jeanbart připomněl také kulturní zmar, k němuž v Sýrii dochází. Aleppo je město staré 8 tisíc let, je kolébkou civilizace. Donedávna bylo ekonomickým centrem země, poskytovalo práci 1,2 milionu dělníků a hostilo 150 tisíc univerzitních studentů. Za poslední léta polovina obyvatel města odešla.

„Modlím se a modlitba mi dodává odvahu a víru,“ říká mechitský arcibiskup. „Obnovíme svou zemi. Chceme, aby byla naší zemí a chceme zůstat v této zemi, kde se rodilo křesťanství, a vydávat svědectví o Kristově lásce a dobrotě i o tom, že je možné žít společně, jako lidé, kteří věří v Boha a chovají k sobě navzájem úctu, “ řekl řekl mechitský katolický arcibiskup Aleppa Jean-Clément Jeanbart při své návštěvě v Montrealu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.