Útok na nigerijského kardinála neměl náboženské důvody

3.5.2016 

Arcibiskup hlavního nigerijského města vyvázl 22. dubna z ozbrojeného útoku, když cestoval vozem po silně frekventované veřejné silnici Benin-Ekpoma. Navzdory tomu, že některé sdělovací prostředky atentát motivovaly nábožensky a hledaly za ním autorství teroristické skupiny Boko Haram, kardinál John Olorunfeni Onaiyekan (foto), který se angažuje v mezináboženském dialogu, tato tvrzení popírá:

“Celý týden jsem nechtěl působit žádné pozdvižení kolem toho, co se stalo, protože útok nemířil na mne. Cestoval jsem po veřejné silnici spolu s mnoha jinými auty. Naše auto sice bylo zasaženo, ale jiné vozy na tom byly hůře, protože v nich byli zraněni dva i tři cestující. Nám se podařilo vycouvat a ujet, zbytek cesty jsme pak absolvovali s policejním doprovodem, ale v té době už byli útočníci opět někde v lesích.“

Podle kardinála Onayiekana jsou obdobné útoky, za kterými stojí kočovní pastevci či různá zločinecká uskupení, v Nigérii na denním pořádku. Před několika týdny byl při jednom z nich vážně zraněn jeden kněz.

“Někdy jsou to lidé, kteří potřebují vyčistit prostor, aby se jejich stáda mohla pást na obdělávaných polích místních rolníků. Jindy jsou to obyčejní zločinci, kteří unášejí lidi, aby si vydělali výkupným. Nejsou tu žádné zřejmé politické požadavky, ani náboženské motivace. Kdyby měla nigerijská policie dostatečné zdroje, mohla by na silnicích zajistit bezpečnost. Bylo by možné útočníky pronásledovat, zjistit, odkud přicházejí, jak se organizují, aby se tak všem lidem zajistila volnost pohybu.“

Podle arcibiskupa nigerijské Abuji je hlavní příčinou těchto zločinných jevů vysoká nezaměstnanost, kterou se mezi lidmi šíří nejen hlad, ale také zloba. Kriminální uskupení jsou proto jediným východiskem – právě z toho důvodu se teroristické skupině Boko Haram daří na severovýchodě země verbovat dostatek stoupenců, kteří bojují na její straně.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.