Atentány v Iráku jsou světu lhostejné, říká biskup Warduni

2.5.2016 

Třicet jeden mrtvých – to je zatím provizorní bilance nedělního atentátu ve většinově šíitském městě Samawah, ležícím jižně od Bagdádu, ke kterému se přihlásil takzvaný Islámský stát. Podle zdrojů OSN při obdobných atentátech minulý měsíc zemřelo v Iráku 741 lidí, zatímco v březnu bylo obětí dokonce 1119. Navzdory tomu se o situaci v zemi téměř nemluví, říká mons. Shlemon Warduni, pomocný biskup chaldejské církve v Bagdádu.

“Buď se stane něco opravdu vážného a tehdy se o tom hovoří, ale o takovýchto událostech nepadne ani zmínka. Situace v Iráku se přitom stále zhoršuje, ale ve hře jsou tu stále cizí zájmy a prodej zbraní. Kdyby Evropa, Spojené státy a mezinárodní organizace neprodávaly zbraně atentátníkům, válka by ustala. Mocnosti myslí jen na prodej zbraní a využívají lidí bez svědomí, kteří tvrdí, že jednají v Božím jménu. To je však lež a klam, protože Bůh zamýšlí pro člověka pouze dobro a lásku, zatímco tito lidé přilévají olej do ohně a shazují bomby. Atentátů jako v Samawahu je skutečně velmi mnoho, ale nemluví se o nich. Už nás unavuje stále jen mluvit a volat!“

Může irácká církev pomoci obyvatelstvu a dodat mu důvěru?

“Obyvatelstvo už důvěru téměř ztratilo, navzdory tomu, že církev dělá vše, co může, aby lidem pomohla. Kupříkladu irácká Charita občas zahajuje nový projekt pro donátory. Děkujeme jim a modlíme se za ně, protože pro nás dělají skutečně nesmírně mnoho a v opravdovém duchu milosrdné a křesťanské lásky…Pomoc skutečně nechybí – počínaje Svatým otcem, až po jednotlivé křesťany, kteří se snaží činit dobro, aby mohli Ježíšovi říci: Ujali jsme se tě ve svých nejposlednějších bratřích“.

uvedl pro naše mikrofony bagdádský pomocný biskup.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.