Kardinál Sandri na pouti ke sv. Tomáši v Ortoně

2.5.2016 

Relikvie sv. Tomáše Apoštola uchovávané v Ortoně propojují oblasti, které dnes zažívají pronásledování, konflikty a utrpení, zdůraznil to při místních poutních oslavách kardinál Leonardo Sandri (foto). Prefekt Kongregace pro východní církve byl letos pozván na třídenní oslavy spojené díky dávnému papežskému privilegiu s tzv. „Odpuštěním sv. Tomáše“. Předsedal také hlavní eucharistické slavnosti v neděli 1. května.

V homilii kardinál Sandri připomněl životní i posmrtnou pouť tohoto apoštola. Sv. Tomáš odešel z Jeruzaléma, aby hlásal evangelium nejprve v Sýrii a pak pokračoval až za hranice impéria, do Indie, kde v Madrasu zemřel mučednickou smrtí. Jeho relikvie byly nejprve uctívány těmi, které na místě pokřtil, odtud se dostaly do Edessy (dnes turecká Urfa), na ostrov Chios a posléze do italské Ortony. Přítomnost apoštola v tomto městě pomáhá poutníkům vycházet za vlastní hranice a zároveň spatřovat, jak se v životě a smrti tohoto apoštola ukazuje a naplňuje „vycházení Boha“ ke každému člověku, řekl kardinál Sandri.

Šéf úřadu pro východní církve připojil v závěru homilie prosbu za místa spojená s životem sv. Tomáše: za to, aby Pán žehnal církvím, které povstaly z jeho hlásání v Indii, tedy syrsko-malabarské, syrsko-malankarské i latinské, a pomohl jim k překonání neplodných diskusí ve prospěch dalšího společného hlásání Krista. Připomněl dnešní Edessu zdrcenou syrským a iráckým konfliktem, damašskou bránu Bab Thouma a klášter, který je sídlem syrské pravoslavné církve, jejíž metropolita Youanna Ibrahím byl unesen a je už tři roky nezvěstný. Připomněl také Chios, který se podobně jako další řecké ostrovy blízké anatolským břehům, stal cílem mnoha blízkovýchodních uprchlíků. Jak dodal zkušenost utrpení je vlastní i Ortoně, která zažila boje a ničivé bombardování za II. světové války.

Kardinál Sandri na závěr svěřil přímluvě Panny Marie prosbu za ukončení válek v Sýrii a v Iráku. A vybídl, aby z Ortony, která rovněž zažila hrůzy války a utrpení, zaznělo povzbuzení, že není všemu konec a je možné začít znovu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.