Papež František přijal organizátora Family Day

30.4.2016 

Papež František podpořil činnost Výboru Braňme naše děti. Na soukromé audienci včera přijal jeho předsedu, profesora Massima Gandolfiniho (foto). Tato organizace vystupuje proti genderové ideologii a zejména proti legalizaci tzv. homosexuálních manželství. V tomto kontextu zorganizovala dvě velké manifestace Family Day, které dokázaly shromáždit více než milionové zástupy.
Prof Gandolfini uvedl, že usiloval o přijetí u Svatého otce velmi dlouho, aby mohl papeže informovat o iniciativách na obranu rodiny v Itálii:

„Papež vyjádřil spokojenost s naší činností. Věděl o obou „Family Day“, které proběhly 20. června 2015 a 30. ledna letošního roku. Zeptal jsem se přímo, zda by nám chtěl něco říci, a papež v podstatě odpověděl: „Jsem velmi rád a děkuji vám za to, co děláte“. Zeptal jsem se ho otevřeně také na to, zda máme pokračovat a zda nás chce v něčem usměrnit. Odpověděl mi: „Pokračujte takto dál a buďte silným, dobře připraveným laickým hnutím s pravým křesťanským svědomím.“ A dodal: „Jednejte svobodně.“

Předseda Výboru Braňme naše děti v papežově přítomnosti rovněž zaujal postoj k námitkám, které se objevily v některých církevních kruzích, které Family Day nepodpořily. Od akce se distancovalo např. hnutí Focolare, Comunione Liberazione, italská Katolická akce či Křesťanské sdružení italských pracujících (ACLI) s tím, že při obraně rodiny nelze vystupovat proti někomu nebo něčemu.

„Řekl jsem Svatému otci, že nejsme „proti“ nikomu a když nás někdo prezentuje jako homofoby, je to falešné. Ani osobně ani jako výbor nejsme zaměřeni „proti“ nikomu. Protestujeme proti ideologiím, které pronikají do legislativy. Mluvil jsem se Svatým otcem o zákonu o občanských svazcích, který bohužel dospívá do finální fáze. Řekl jsem mu, že jde o velmi špatný zákon, protože srovnává a klade na stejnou úroveň svazky osob téhož pohlaví a rodinu, se všemi strašnými konsekvencemi. Mluvil jsem se Svatým otcem také o „pronájmech dělohy“, „stepchild adoption“ a dalších podobných věcech. Proti tomuto zákonu, této mentalitě a kultuře vystupujeme,“ řekl Vatikánskému rozhlasu profesor Gandolfini.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.