Italský vojenský ordinář: zkušenost se zlem motivuje vojáky k práci pro dobro

30.4.2016 

Vatikán. Ve Vatikánu probíhají tento víkend oslavy Roku milosrdenství pro vojáky a policisty. Zakončí je nedělní mše svatá v Bazilice sv. Petra celebrovaná kardinálem státním sekretářem Pietrem Parolinem.

Prvním bodem jubilejního programu bylo sympózium o službě vojenských ordinariátů. Šéf vatikánské diplomacie připomněl, že obětí válek nejsou pouze civilisté, ale také vojáci a jejich rodiny. Církev je proto volána ke zvláštní službě mezi nimi. Jedním z úkolů vojenských kaplanů je šíření mezinárodního humanitárního práva mezi vojáky. Arcibiskup Paul Gallagher konstatoval, že Svatý stolec je signatářem mnoha mezinárodních dohod. Chce tak povzbuzovat mezinárodní společenství k větší ochraně lidské důstojnosti v kontextu ozbrojených konfliktů a k prosazení zákazu některých typů zbraní.

O specifice pastorační služby mezi vojáky hovořil také kard. Marc Ouellet, prefekt Kongregace pro biskupy. Zdůraznil, že vojenské ordinariáty neslouží k zaplnění mezer v běžné pastoraci, nýbrž jsou odpovědí na zvláštní potřeby vojáků. Jejich úkolem je být Samaritány míru. Někdy se od nich však vyžaduje nejvyšší křesťanský čin, totiž oběť vlastního života za přátele, zdůraznil kardinál Ouellet.

O roli vojáků v dnešním světě hovoří italský vojenský ordinář, arcibiskup Santo Marcianò:

„Přicházejí do styku se zlem, se zlem, které chce zničit dobro a kterému se to někdy také vskutku daří, zejména když ničí lidský život. A právě zkušenost se zlem osobně motivuje vojáky, ale také vojenské kaplany, kteří mezi nimi působí, aby se zasazovali o dobro. Proto jsou tedy schopni jako vojáci, ale ještě spíš jako lidské bytosti, které věří a věří v dobro, najít odvahu dát všechno, také svůj život, za bratry.“

Jedním z velkých úkolů, ve kterém se angažuje italská armáda, je záchrana uprchlíků přijíždějících od afrických břehů...

„Mohu říci, že nebýt vojáků, mnozí z nich by zemřeli. Právě vojáci jim pomáhají, zachraňují lidské životy a riskují vlastní.... Snažím se zajistit, aby na každé lodi byl také vojenský kaplan. A jeho služba se v podstatě shoduje se službou ostatních. I on se tam stává jedním z vojáků, neváhá ušpinit si ruce, jako ostatní.... Myslím, že se všichni shodneme na tom, že tito naši bratři prokazují velkou odvahu, jsou schopni velkého sebezáporu, mají velký smysl pro solidaritu a snaží se činit vše proto, aby tito lidé (uprchlíci) mohli žít.“ - říká italský vojenský ordinář, arcibiskup Santo Marcianò.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.