Islám hlavním náboženstvím v Bruselu

29.4.2016 

Uznání místa náboženství a náboženských přesvědčení v občanské společnosti by mělo být zájmem politiků – říká nový belgický primas, arcibiskup Joseph De Kesel. V rozhovoru pro časopis L´appel poukazuje na místo, jaké v jeho zemi zaujímá islám. Jeho přítomnost ve společnosti už je sociálním faktem. Jak dodává, je velmi důležité, aby podobně bylo ve společnosti přítomné také křesťanství. Jinak se totiž islám stane jedinou instancí, která reprezentuje náboženství v životě společnosti.

Křesťanství je dnes v sociálním životě potlačené, redukované do čistě soukromé sféry. Tento proces nesmí být zaměňován se sekularizací, která je faktem a která – podle arcibiskupa De Kesela - může být vnímána pozitivně, ačkoliv pro církev představuje výzvu. Musí se totiž naučit životu v zesvětštěné a pluralitní společnosti a v kultuře, která už od dob osvícenství není kulturou křesťanskou.

Na okraj dodejme, že islám je dnes v Bruselu hlavním náboženstvím. Zatímco praktikujících katolíků je sotva 12% obyvatel belgického hlavního města, praktikujících muslimů je 19%. Navíc lze očekávat, že tato tedence v příštích letech dále poroste, protože v bruselských státních školách tvoří polovinu žáků muslimové.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.